Blog › Algemeen

Algemeen

Centralisatie versus regionalisatie in prostaatkankerzorg (Door: A. Geboers, uroloog)

Dinsdag, 31 Oktober 2017 In september 2017 verscheen in het Tijdschrift voor Urologie een artikel met betrekking tot de ontwikkelingen richting centralisatie van prostaatkankerzorg.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Uroloog Taubert opereert in Tanzania (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 19 November 2015 Uroloog Erich Taubert is voor enkele weken vertrokken naar Tanzania. Hij zal in het Sengerema Hospital een urologische afdeling opstarten. De belevenissen van hem en zijn medereizigers kun je volgen via:


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Voorlichtingsavond Incontinentie 10 februari 2015. (Door: Verpleegkundige Urologie)

Dinsdag, 24 Februari 2015 Dinsdagavond 10 februari was de voorlichtingsavond over incontinentie. Voor jong en oud, man en vrouw. Op de poli zien we veel pati√ęnten met incontinentieklachten wie er al geruime tijd last van hadden, maar lang hebben gewacht om de eerste stap naar de huisarts/uroloog te zetten. Dus het was wel spannend of er mensen zouden komen, aangezien het nog een taboe is. Maar gelukkig, we hadden bijna 100 aanmeldingen! Weer een stap dichter bij het bespreekbaar maken van incontinentie.
De avond zag er als volgt uit:
Dr. Taubert opende de avond met een presentatie over oorzaken, gevolgen en behandelingsmogelijkheden van incontinentie.
Vervolgens gaf José Monasso, bekkenfysiotherapeut binnen het Slingeland ziekenhuis, uitleg over hoe een fysiotherapeutische behandeling bij incontinentie eruit ziet.
Ans van Maanen, continentieverpleegkundige van de poli urologie, gaf voorlichting over incontinentiematerialen en het belang van het doorbreken van het taboe rondom incontinentie.
Tot slot besprak Dianne Plantinga, continentieverpleegkundige, de fecale incontinentie. Wat houdt dit in, wat zijn behandelingsmogelijkheden en welke hulpmiddelen zijn hiervoor.
De aanwezige mensen konden nadien nog vragen stellen en stands bekijken waar diverse incontinentiematerialen lagen. De reacties vanuit het publiek waren positief over deze avond. Wij als organisatie kijken ook terug op een geslaagde voorlichtingsavond. Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de poli urologie. Schroom niet en maak incontinentie bespreekbaar, wij helpen u graag verder!
 
 
Ingrid Aagten
Verpleegkundige poli urologie


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Urethra-team gaat van start (Door: E. Taubert, uroloog)

Urethracentrum Achterhoek

Maandag, 16 Februari 2015 Al tien jaar geniet de urethra-chirurgie bijzondere aandacht in het Slingeland Ziekenhuis. Met bijna 200 ingrepen is de ervaring langzamerhand stevig te noemen. In de aanvangsjaren deden we 2 tot 5 plasbuisoperaties per jaar. Langzamerhand zijn we uitgegroeid tot een centrum voor plasbuisoperaties in Nederland. De laatste jaren doen we bijna wekelijks een dergelijke ingreep.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Route 100 (Door: Verpleegkundige Urologie)

Blog Hans Mellendijk dd 17 mei 2014

Zaterdag, 17 Mei 2014 Route Nr. 100 | Hans Mellendijk
 
Zou het toeval zijn dat je in het Slingeland Ziekenhuis voor de afdeling urologie route nr. 100 dient te volgen? Numero honderd dat volgens van Dale staat voor toilet. Een grapje van de inrichter om het gewicht van besmuiktheid dat rondom het onderlichaam ligt iets lichter te maken? Ik kwam er uiteindelijk terecht na onduidelijke klachten in de waterhuishouding van mijn lichaam. Na enkele blaasontstekingen op een rij  in relatief korte tijd leek het de huisarts toch maar raadzaam me eens naar de specialist te sturen. Daar in de krochten van het ziekenhuiscomplex aan het eind van route honderd werd ik na inwendig onderzoek snel gerustgesteld. Je gaat namelijk als man voorbij de zestig je van alles indenken; niks aan de hand met de prostaat, PSA-waarden in orde, ... maar wel ander slecht nieuws dat via een röntgenopname en een potloodschets inzichtelijk werd gemaakt door de dienstdoende uroloog.
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Urineverlies nog steeds taboe (Door: Verpleegkundige Urologie)

Donderdag, 13 Maart 2014 Urineverlies nog steeds taboe.
 
In de huidige maatschappij deelt men veel met elkaar. Via de social media, is facebook, twitter ed. houdt men elkaar op de hoogte over van alles en nog wat. We zijn mondiger en kritisch. We willen het beste voor ons zelf. Via internet zoeken we op hoe we een bepaald probleem kunnen oplossen. Oftewel een open maatschappij. Opvallend hierbinnen is dat urineverlies toch nog een onderwerp is wat niet makkelijk ter sprake komt.
Zelf als dertiger, werkende op de poli urologie, zie ik veel vrouwen met urineverlies. Vaak lopen ze al jarenlang met deze klacht. Denken dat het erbij hoort en zijn vaak heel inventief om het verborgen te houden voor de buitenwereld. Als ze dan bij de uroloog zijn geweest en een behandeling hebben ondergaan, hebben ze spijt dat ze deze stap niet veel eerder genomen hebben. En het feit dat er niet eens altijd een operatie of medicatie voor nodig is om het urineverlies op te heffen / verminderen is bij veel vrouwen niet bekend. Bekkenbodemtherapie kan al een hele uitkomst bieden.
Je zou in de huidige maatschappij dan toch verwachten dat de vrouwen sneller informatie gaan opzoeken en actie ondernemen als ze hinder hebben van urineverlies. Ik merk echter dat vriendinnen of vrouwen bij de sportclub tussen neus en lippen aan mij melden dat ze last hebben van urineverlies. Wetende dat ik op de poli urologie werk, durven ze hun verhaal bij me kwijt. Wel in de gaten houdend of niemand het verder hoort. Ze vertellen het dan ook zo dat ze het als normaal ervaren. Als ik dan vertel dat er in vele gevallen wat aan te doen is, kijken ze me vreemd aan. Door hen te vertellen dat ze kunnen proberen met bekkenbodemoefeningen te beginnen hoop ik hen een duwtje in de rug te geven en te werken aan het urineverlies. Als ze dan een positief effect bemerken, delen ze het misschien weer met anderen en komt urineverlies ooit uit de taboesfeer.
Beginnende met het schrijven van deze blog, deel ik mijn idee√ęn met mijn man. Zoiets zet je toch ook niet op facebook of zo, zegt hij. Als ik dan aangeef dat er wel vriendinnen aan mij verteld hebben dat ze last van urineverlies hebben is hij verbaasd. Voor mij een bevestiging dat urineverlies nog steeds in de taboesfeer zit. En daar zou toch echt eens verandering in moeten komen.
 
Ingrid Aagten
Verpleegkundige poli urologie


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Symposium voor dokterassistenten (Door: )

Geslaagd!

Donderdag, 06 Februari 2014 Het was op donderdag 30 januari de hele dag op de poli te merken; Een gezonde spanning omdat ‚Äės avonds het symposium voor de doktersassistenten zal plaatsvinden. Zijn we op tijd klaar met de poli, zal alles goed verlopen, is alles goed geregeld? Nog even de laatste plaatjes in de power point toevoegen en laat de 108 deelnemers maar komen. Het hele team staat weer klaar om deze avond te doen slagen.
Nadat de deelnemers hun naambadge hadden gekregen genoten ze van een kopje soep met een broodje gesponsord door¬† BV Zorgacademie (dochter van Huisartsen Vereniging Oude IJssel. De belangrijkste activiteiten van BV Zorgacademie zijn: Bedrijfsopleiding en ‚Äďtrainingen).
Om 18.00 uur was de offici√ęle opening in het auditorium. Gemma Hafkamp stelde het hele team van de urologie voor en vertelde over de specialisaties, die allemaal terug te vinden zijn op ons digitaal kenniscentrum:. www.urologie.slingeland.nl en www.urologie.slingeland.nl/professionals

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Urologie in de huisartsenpraktijk en op de HAP (Door: )

Symposium voor doktersassistentes 30 januari

Woensdag, 29 Januari 2014 Urologie is een breed vakgebied. Ook in de huisartsenpraktijk komen veelvuldig zorgvragen binnen op urologisch gebied. Het team van de polikliniek urologie van het Slingeland ZH wil haar kennis en ervaring delen met de intentie kennis- en kwaliteitsverhoging van urologische zorg ook in de thuissituatie.¬† Dit uiteraard met als doel dat de pati√ęnt continu√Įteit van kwaliteit van zorg geboden wordt. Het belang van het adequaat verwijzen door huisartsen is groot. Want wanneer is het nodig, wat is spoed, wat kan er in de huisartsenpraktijk plaatsvinden zodat een pati√ęnt in zijn thuissituatie kan blijven? De doktersassistente, zowel in de huisartsenpraktijk als op de huisartsenpost, kan hier zeker ook een rol in spelen. Het geven van adequaat advies en de weg weten naar juiste, complete informatie helpt de pati√ęnt de regie zelf te behouden.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Gastvrijheidsspreuk SZ (Door: )

Poli urologie genomineerd

Woensdag, 22 Januari 2014 Gastvrijheid betekent voor mij……

‚ÄúIedereen is een mens, net als ik‚Ä̬†


Blij verrast lazen wij in de nieuwsbrief dat de spreuk van de poli Urologie genomineerd is  als meest originele spreuk.
Graag wil ik toelichten hoe wij tot deze spreuk zijn gekomen.
Als je even een stap terug neemt en je bewust bent van wat je doet en waarom je het doet, kom je tot de conclusie dat wat je doet geen praktisch kunstje is wat je aan hebt geleerd. Gastvrijheid iets is wat in je zit. Je wil de pati√ęnt net zo goed helpen en informeren als dat het, bij wijze van spreken, je moeder zou zijn. Maar niet alleen de pati√ęnt ook je collega‚Äôs moeten op je klantvriendelijkheid en gastvrijheid ¬†kunnen rekenen en dit mag je ook terug verwachten want:‚ÄĚ ieder mens is een mens net als ik‚ÄĚ
Deze zin zegt eigenlijk alles en is in al zijn eenvoud concreet de essentie waar het om draait.

Namens team poli urologie
Gemma Hafkamp TL

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Apps in de urologie (Door: LS, webredactie)

Artikel in Uroscope september 2013

Vrijdag, 04 Oktober 2013 De ontwikkeling van digitale applicaties gaat razendsnel, ook in de medische wereld. Het internet is inmiddels uitegegroeid tot een niet geheel betrouwbaar systeem voor het verzamelen en verstrekken van gezondheidsinformatie. Drs. Erich Taubert, uroloog in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, houdt zich dagelijks bezig met apps en online fora en geeft een routekaart voor collega's die door de bomen het digitale bos niet meer zien.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Artikel over verpleegkundig kenniscentrum in Lekturo (Door: LS, webredactie)

Kennis is macht, kennisdelen is kracht

Dinsdag, 17 September 2013 Onlangs publiceerde Lekturo, het blad van de V&VN Urologie Vereniging een interview met teamleider Gemma Hafkamp over het Verpleegkundig Kenniscentrum Urologie (zie Professionals).

U kunt het hele artikel hier openen en lezen

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Samenwerkingspluim (Door: )

huisdrukkerij, Nemet

Maandag, 03 Juni 2013 De poli urologie heeft naast patient/klantgerichtheid ook interne klantgerichtheid hoog in het vaandel, wij waarderen het zeer als
andere medewerkers in het SZ dit ook uitdragen. Om dit te stimuleren reiken wij een samenwerkingspluim uit aan degene die hierin uitblinkt.
Al eerder hebben wij een pluim uitgereikt aan de CSR, CSA, Bureau patientenvoorlichting en de Apotheek.
Donderdag 30 mei hebben wij de pluim( een leuke kaart met de argumentatie en een doosje chocola) uitgereikt aan Nemet, werkzaam op de Huisdrukkerij. Zijn collegialiteit en secuurheid is ons opgevallen en hij verdient daarvoor zeker de pluim!
Namens het team Poli urologie
Gemma Hafkamp
Teamleider

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

een dagje meelopen op de poli urologie (Door: )

kort verslag van een trainee

Donderdag, 28 Maart 2013 Ik heb donderdag 21 maart een dag meegelopen op de polikliniek Urologie.                         
Sinds september volg ik het Traineeship in het Slingeland Ziekenhuis. Binnen dit Traineeship hebben we twee dagen in de maand voor ontwikkelactiviteiten, zoals het volgen van scholingen en trainingen. Omdat ik per maart als trainee-verpleegkundige ben begonnen op de urologie (N2), leek het mij leerzaam om een dag mee te lopen op de poli Urologie.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Beste pati√ęntgerichte polikliniek (Door: Polikliniek Urologie)

Het vervolgtraject

Donderdag, 15 November 2012 De medewerkers van de polikliniek hebben de eerste bijeenkomst gehad met betrekking tot verbetering ontvangst pati√ęnten op de polikliniek.
We hebben vooral gesproken en gedacht over de eerste indruk. Hierbij hebben we ons verplaatst in U de pati√ęnt.
Hoe is het om naar het ziekenhuis te moeten?

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Symposium Urologie in breed perspectief (Door: Verpleegkundige Urologie)

Maandag, 02 April 2012 22 maart was het zover. Het symposium Urologie in breed perspectief werd gehouden. Een symposium voor verpleegkundigen door verpleegkundigen.
 
Zoals al eerder beschreven zijn wij in 2010 uitgeroepen tot de beste poli. De eigen poli werd daar onder de loep genomen. Wat gaat er goed en wat heeft nog aandacht nodig. Wij hebben ons toen als doel  genomen om de informatievoorziening  te verbeteren. Een patient wil graag goed geinformeerd worden. Verschillende acties zijn hiertoe al ondernomen en worden goed ontvangen. Bijvoorbeeld de wachttijden registratie en ons kenniscentrum.
Wij wilden het hierbij niet laten en wilden onze kennis nog meer met anderen delen. Regelmatig kregen we vragen van wijkverpleegkundigen of kwamen er patienten op de poli waarbij bijvoorbeeld de pleister van de nefrostomiecatheter niet goed bevestigd was. De vraag kwam toen, hoe kunnen we onze kennis verspreiden, zodat de patiëntenzorg nog beter wordt. Het idee voor een symposium is zo tot stand gekomen.
Van tevoren waren we nog wat sceptisch, zouden er wel genoeg aanmeldingen komen. Maar na even bleek dat de interesse erg groot was en we op een gegeven moment zelfs mensen moesten weigeren. Het maximum van 100 verpleegkundige/verzorgende uit de wijk was bereikt.
We hadden de avond onderverdeelt in drie workshops.                                               
•-          cathetermanagment
•-          verpleegkundige zorg rondom de oncologische patient
•-          rondleiding op de poli waarbij:              
•o        niersteenvergruizer / rontgen
•o        cystoscopie
•o        urodynamisch onderzoek aan de orde kwamen
 
Al met al is het een groot succes geworden en waren de deelnemers erg enthousiast. Een gemiddeld evaluatiecijfer van 8,4 is toch zeker geen slechte prestatie.
Dit krijgt zeker een gevolg in de toekomst!


ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Kerstmarkt personeel Slingeland ZH (Door: Polikliniek Urologie)

compliment!

Maandag, 19 December 2011 Namens alle medewerkers van de poli urologie wil ik graag de organisatie van de kerstmarkt voor het personeel van het Slingeland Ziekenhuis bedanken en complimenteren met deze zeer geslaagde 2 dagen.
Er was volop keus in kado's, de aankleding was prachtig en het was  zeer gezellig!
Bovendien heeft het echte kerstsfeer in het SZ gebracht!
Nogmaals dank en wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar!
 
Gemma Ruesink

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Genomineerd voor wedstrijd 'Goed Voorbeeld' (Door: Polikliniek Urologie)

Wachtkamerinformatie met 'uitloopwijzer'

Maandag, 19 December 2011 Voor de wedstrijd Goed Voorbeeld SZ is de inzending van de poli urologie , de wachtkamerinformtie met eigen ontwerp uitloopwijzer per specialist,genomineerd door de jury.
Donderdag 22 december van 15.00-16.30 uur wordt het goede voorbeeld gepresenteerd.
In totaal waren er 12 inzendingen waarvan er 5 genomineerd zijn.
De inzending van de poli urologie is een goed voorbeeld dat in al zijn eenvoud, vrijwel zonder kosten en met enige creativiteit voldoet aan het doel: de patient informeren over de te verwachten wachttijd. Het heeft zijn succes al volop laten zien: de tevreden patient die weet hoe lang hij moet wachten en ook nog heeft gemerkt dat er actie wordt ondernomen op zijn feedback: transparantie in wachttijd.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Pluim (Door: Polikliniek Urologie)

waardering voor goede samenwerking

Donderdag, 24 November 2011 Op de poli urologie staat klantgerichtheid centraal.
 
Wij willen naast de externe klantgerichtheid ook de interne klantgerichtheid extra aandacht geven. Ter promotie hiervan reiken de medewerkers van de poli urologie een samenwerkingspluim uit aan een afdeling of discipline die uitblinkt in goede samenwerking.
Al eerder werd een pluim uitgereikt aan de medewerkers van de CSR, CSA en de apotheek.
Nu willen de verpleegkundigen van de poli urologie haar samenwerkingspluim uitreiken aan
de medewerkers van het Bureau Patiëntenvoorlichting.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Urologisch Verpleegkundig kenniscentrum (Door: Polikliniek Urologie)

Transparantie en kwaliteitsverbetering

Maandag, 31 Oktober 2011 De verpleegkundigen van de polikliniek urologie hebben een aantal initiatieven genomen om de kwaliteit van zorg rondom de urologische patiënt te verbeteren.
Er is namelijk veel verpleegkundige kennis en ervaring  aanwezig bij de verpleegkundigen en dit willen we graag delen met andere hulpverleners. Dit gaan we doen op een laagdrempelige manier.
Zo hebben we een pieper  ( 7572) aangeschaft  en een eigen mail : urologieverpleegkundige@slingeland.nl
 

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Urologie Slingeland in het Brancherapport NVZ (Door: E. Taubert, uroloog)

Bereidheid tot reizen voor de zorg

Maandag, 19 September 2011 De bereidheid van patiënten om te reizen voor zorg werd onlangs in het nieuwste Brancherapport van de Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen gedemonstreerd aan de hand van een aantal initiatieven. Hoewel wij onze zorg in de buurt van onze patiënten willen aanbieden, zien we dat er bepaalde initiatieven zijn die aantrekkingskracht op de gehele Nederlandse zorgmarkt uitoefenen. De afdeling Urologie is al enige tijd bezig te excelleren in snelle, vriendelijke en goede zorg voor de patiënten met een kinderwens na een eerdere sterilisatie. Ongeveer 10% van alle mannen krijgt na een sterilisatie spijt. Deze groep mensen is bereid om te reizen voor kwalitatief hoogstaande zorg. Waar gaat het deze mensen om? We vroegen naar aanleiding van het brancherapport en de radio aandacht die hiermee samen hing, een aantal van onze patiënten nog eens waarom ze voor Doetinchem kozen. "Ik werd aan de telefoon keurig te woord gestaan en kon direct op de poli terecht", zei een van de geïnterviewden. De meeste patiënten laten ons weten dat de informatie rondom de operatie en de te verwachten resultaten goed geregeld waren. "Er wordt niet teveel beloofd, de informatie straalt vertrouwen uit." Ook is men erg te spreken over de reacties van medepatiënten op de website www.vasovasostomie.nl. In het Brancherapport werd de onderstaande tekst opgenomen als één van de voorbeelden waarom patiënten bereid zijn om te reizen.
 

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Slingeland steeds transparanter (Door: E. Taubert, uroloog)

Glazen ziekenhuis begint vorm te krijgen

Donderdag, 01 September 2011 Met het openen van de urologische website als interactief kenniscentrum werd de eerste stap gezet in de richting van een 'Glazen ziekenhuis'. Gelukkig bleef het niet bij de afdeling urologie. In alle lagen van ons ziekenhuis wordt gewerkt aan het open en inzichtelijk maken van zorgprocessen. Onlangs opende de afdeling Maag, darm lever geneeskunde hun website www.darmkankercentrum.nl binnen het Slingeland. Nu is ook de afdeling Orthopedie online en beschikt u over kenniscentrum, blog(krant) en interactief forum over alles wat met orthopaedie te maken heeft. Dit is vindbaar onder www.orthopedie.slingeland.nl. Uniek omdat u als patiënt zelf uw ervaringen met anderen kunt delen en beschikbaar kunt zijn voor andere patiënten om hun vragen te helpen beantwoorden vanuit uw perspectief.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Dagje meelopen op de poli urologie (Door: Polikliniek Urologie)

Maandag, 18 Juli 2011 Tijdens mijn stage op de verpleegafdeling N1 Urologie kreeg ik de kans om een dag mee te lopen op de polikliniek.
Dit hoefden zij me niet twee keer te vertellen en heb deze kans met beide handen aangegrepen.
Ik had van te voren geen idee wat te verwachten aan werkzaamheden op de poli. Door deze dag heb ik een beeld kunnen vormen hoe het er op de poli aan toe gaat en wat een verpleegkundige daar zo al doet. Terugkijkend op de dag heb ik een enorm positief gevoel. Het was een mooie mix van verrichtingen en het spreekuur waarbij ik mee kon kijken.
Er hangt een enorm positieve en open sfeer waardoor je je snel op je gemak voelt.
Jammer dat het maar voor een dagje was!
Bedankt allemaal voor de fijne en leerzame dag!
Groeten,
Vera Lensink
Leerling Verpleegkundige


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Poli urologie sportief in actie (Door: Polikliniek Urologie)

sportdag SZ

Dinsdag, 28 Juni 2011 Afgelopen zaterdag 25 juni vond weer de jaarlijkse sportdag plaats van het Slingeland Ziekenhuis. Wederom was poli Urologie afgevaardigd met een team met de passende naam "2 the loo".
Er werd in een 8kamp van spellletjes gestreden om de 1ste plek. Elk jaar, in de week voorafgaand aan dit evenement, heerst er al een gezonde spanning over welk thema en welke spelletjes er dit jaar weer op het programma staan. Als het informatieboekje dan ook op de poli komt wordt er druk over tactieken gespeculeerd en op welk spel we de joker gaan inzetten. Voorpret voordien dus alom.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Post-EAUN (Door: Polikliniek Urologie)

Bij/nascholing voor urologieverpleegkundigen

Maandag, 27 Juni 2011 Donderdag 23 juni ben ik met collega's Ingrid Aagten en Mirjam Kappert naar de
 1e terugrapportage van het Europese verpleegkundige urologie congres geweest.
Deze meeting was in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.
Het congres zelf vond in maart 2011 plaats en wel in Wenen.
Deze terugrapportage werd jaarlijks altijd wel georganiseerd voor de urologen maar was nog nooit eerder georganiseerd voor verpleegkundigen.
De reden dat dit deze postmeetings georganiseerd worden is dat iedereen in de gelegenheid is om kennis te nemen van de nieuwe ontwikkelingen en highlights van het oorspronkelijke congres. Het is dus nuttig en interessant voor de mensen die niet naar het congres zelf zijn geweest maar zeker ook voor de deelnemers omdat het congres zo groots van opzet is dat je onmogelijk overal aan kan deelnemen.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Greet Lukassen, medisch secretaresse stelt zich voor (Door: Polikliniek Urologie)

mijn aandachtsgebied

Dinsdag, 21 Juni 2011 Even voorstellen
 
Mijn naam is Greet Lukassen en ik ben sinds 1 juli 2010 als medisch secretaresse werkzaam op de poli urologie.
Dit is een dynamisch jaar geweest.
Ik ben op een poli terecht gekomen die heel bewust bezig is met hun werkwijze.
Er wordt duidelijk gekeken naar wat er goed gaat en naar wat er beter kan.
In deze context hebben ze ook de prijs voor de meest patientgerichte polikliniek 2010 gewonnen.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Drie sterren voor gastvrijheid (Door: E. Taubert, uroloog)

beste polikliniek van belang

Maandag, 20 Juni 2011 Acties op de poliklinieken rond de wachttijden, het houden van spiegelgesprekken en het toekennen van een prijs voor de beste polikliniek zijn activiteiten die duidelijk bijdragen aan het welbevinden van de cliënten. De polikliniek urologie mocht dit jaar de prijs wegdragen. http://www.zorgmetsterren.nl/zorginstelling-detail.asp?ID=1103

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

samenwerkingspluim (Door: Polikliniek Urologie)

opsteker voor de medewerkers CSA

Dinsdag, 31 Mei 2011 Op de poli urologie staat klantgerichtheid centraal.
 
Wij willen naast de externe klantgerichtheid ook de interne klantgerichtheid extra aandacht geven. Ter promotie hiervan reiken de medewerkers van de poli urologie een samenwerkingspluim uit aan een afdeling of discipline die uitblinkt in goede samenwerking.
Al eerder werd een pluim uitgereikt aan de medewerkers van de CSR.
Nu willen de verpleegkundigen van de poli urologie haar samenwerkingspluim uitreiken aan
alle medewerkers van de CSA ( Centrale Sterilisatie Afdeling)


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Een leven lang leren (Door: Polikliniek Urologie)

symposiumbezoek

Dinsdag, 31 Mei 2011 Een levenlang leren, werd er genoemd op het symposium waar ik samen met mijn collega's Gemma en Mirjam (welke zelf ook moest spreken) naar toe ben geweest. Dat vond ik een toepasselijke zin voor onze poli. Wij proberen met z'n allen ook de ontwikkelingen binnen de urologie bij te houden en dit zo mogelijk toe te passen in de praktijk. Dit onder andere door het volgen van symposia en bijhouden van vakliteratuur. Wat dan vooral bij een symposium  interessant is, dat je tijdens de verschillende onderwerpen interactie hebt. Mensen stellen vragen en vertellen ook hun eigen ervaringen.  Hierdoor hoor je hoe er in andere ziekenhuizen wordt gewerkt, waardoor we van elkaar leren.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Onderzoek naar werking medicijnen. (Door: verpleegkundig consulent Urologie)

(Combi)medicatie vs placebo/lifestyle advies.

Woensdag, 25 Mei 2011 Veel farmaceutische industrieen laten in klinisch verband onderzoek doen naar de werking van medicijnen. Een aanvraag daarvoor moet ingediend worden bij de directie van het ziekenhuis; de specialist wordt gevraagd of hij/zij hieraan wil meewerken. Uiteindelijk moet de directie toestemming geven of de trial mag starten. Een onafhankelijk ziekenhuis in Nederland buigt zich over het onderzoek; de ethische commissie komt in beeld; kortom een grondige voorbereiding alvorens een en ander opgestart kan worden.
Ook binnen het ziekenhuis moeten er afspraken gemaakt worden over wie welke verantwoordelijkheden heeft, zoals de principal investigator, de research-nurse, collega specialisten indien noodzakelijk en ook afspraken met laboratorium en apotheek.
 

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Poli Urologie in Volendam (Door: E. Taubert, uroloog)

Beste Polikliniek 2011 voor Urologie

Maandag, 23 Mei 2011 Op zaterdag 22 mei, de dag dat de wereld niet verging, stonden alle medewerkers van de polinkliniek Urologie, in de eerste zonnestralen op het parkeerterein om op weg naar Volendam te gaan. Het beloofde een prachtige dag te worden. Als nerveuze kinderen op een schoolreisje was hier naar toe geleefd. Tassen vol lekkernijen voor onderweg. Zelfgebakken taarten voor bij de koffie en borrelhapjes voor in de avond. En dan is Volendam mooi! De drie J's, Jantje Smit , BZN en de onvergetelijke Cat's werden gezocht maar niet gevonden. Vette gerookte paling, daarentegen zagen we in overvloed.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Interstitiele cystitis pati√ęntenvereniging trekt volle zaal (Door: E. Taubert, uroloog)

Slingeland Actief Aanwezig

Zaterdag, 16 April 2011 Zaterdag 15 april werd de jaarlijkse landelijke bijeenkomst van de ICP gehouden. Er waren 150 interstitiele cystitis patienten met hun partners, geinteresseerden, verpleegkundigen, urologen en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 3

fusie maatschap urologen SKB/Slingeland (Door: Polikliniek Urologie)

kijken in elkaars"keuken"

Woensdag, 13 April 2011 Bericht van Hannie, secretaresse poli Urologie SKB:
 
Samen met Cinty, een verpleegkundige van de poli urologie uit Winterswijk , ben ik vandaag op de poli urologie in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem op bezoek geweest om met elkaar kennis te maken. Dit in het kader van de fusie.
De polikliniek Urologie Doetinchem ziet er super mooi uit!
Het is leuk en interessant om bij elkaar in de keuken te kijken.
Een leerzame ochtend!


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Meest patient gerichte poli (Door: Polikliniek Urologie)

Een update

Maandag, 11 April 2011 In onze eind presentatie van de campagne "beste poli"heb ik gezegd dat dit weliswaar het eind van de Slingeland Campagne was maar voor ons team het begin van een voortdurende actie.
Wij hebben als team van de poli een commitment gesloten om ons te blijven ontwikkelen in het patiënt gericht zijn. Niet alleen voortvloeiend uit het beleid van het SZ maar ook uit eigen overtuiging.
Wij zijn ervan overtuigd dat dit zich terug vertaald in een tevreden patiënt maar zeker ook in een tevreden medewerker.
Een update van de afgelopen periode na het afsluiten van de campagne waaruit blijkt dat wij ons bewust blijven inzetten om de patiënt gerichtheid te verbeteren:

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

EAU-N congres in Wenen (Door: )

Congres voor urologie verpleegkundigen

Donderdag, 24 Maart 2011 Wat voorafging.
In Wenen vond van 18-22 maart 2011 het 12e EAU-N congres plaats, parallel aan het 26e EAU congres. De EAU is de Europese Verenging voor Urologie en de ‘N' toevoeging staat voor de verenging van de Nurses, verpleegkundigen dus.

In december 2010 hebben Annemiek, Ans, Caroline, Gemma en ik van verschillende bedrijven de uitnodiging ontvangen om dit bij te wonen. Geweldig mooie kans natuurlijk! Vorig jaar stond een en ander ook al gepland (het vindt jaarlijks plaats) in Barcelona, maar helaas gooide toen de vulkaan uit IJsland, letterlijk, roet in het eten. Wat een feest dat we dit jaar wederom deze kans geboden kregen! De collega‘s op de poli die niet mee gingen (er moeten mensen achter blijven om de poli draaiende te houden) werden langzamerhand ziek van ons liedje de hele dag; ‘wij gaan naar Wenen toe' (meer tekst hadden we ook niet, alleen herhaalden we dit dan wel een paar keer). Het werd tijd dat we naar Wenen gingen!

Donderdag 18 maart '11
Op donderdagavond 18 maart na een ‘gewone' dag werken, werden Gemma en ik al opgepikt om alvast op vliegveld Düsseldorf te overnachten omdat we de volgende dag vroeg zouden vertrekken. Aangezien onze groep bestond uit 12 verpleegkundigen uit heel Nederland, van Groningen tot Sittard en van Bergen op Zoom tot Hoorn, was dit wel een mooie oplossing. Ook konden we dan alvast kennismaken met de rest van de groep. Tenslotte moesten we het qua sfeer en gezelligheid van elkaar gaan hebben deze dagen. Het werd meteen de 1e avond al bere-gezellig! We waren allemaal vol verwachting van het congres!

Vrijdag 19 maart ‘11
Al vroeg (6.30 uur) zagen we de groep weer in de lobby van het hotel. De stemming zat er al meteen weer in, al had bijna niemand (lekker) geslapen. We liepen(!) naar het vliegveld om in te checken. De vlucht verliep voorspoedig, voor we het doorhadden zetten we voet op Oostenrijkse bodem. Jammer genoeg regende het! Een Nederlands sprekende reisleider pikte ons op en leidde ons naar de bus. Hierna kregen we een rondtour door Wenen, we zagen slot Hofburg, verschillende parlementsgebouwen, de Opera, het Prater, het congresgebouw waar alles plaats zou vinden, de Donau en het Sezesscionsgebouw, waarvan men een foto had gebruikt voor op de flyers van het congres.
Na de lunch kregen we ‘vrij' om in te checken in het hotel en bijvoorbeeld zelf Wenen te verkennen. Omdat we dichtbij de Stephansplatz zaten hebben we even cultureel gedaan, maar vanwege de regen hebben we toch snel een droger heenkomen gezocht in winkels. Het organiserend bedrijf heeft voor ons geregeld dat we werden geregistreerd en de congrestassen opgehaald! Super, want in die congrestas zit een boek met het urologisch programma voor alle dagen, wat handig is, maar wel zeer veel weegt. Als je je per dag in het hotel voorbereid heb je verder genoeg aan de samenvatting, dat scheelt al snel een paar kilo. Het programmaboek van de Nurses was een stuk hanteerbaarder en goed mee te nemen.
Ook de metrokaart zat in de tas, evenals de badge mét je registratie en barcode.
 
Het avondeten was in een erg leuke, hippe tent waar je behalve kon loungen ook heerlijk kon eten en prachtig boven de Donau hing. Behalve uitwisseling van dingen op het werk (hebben jullie een protocol voor dit of dat, of hoeveel patiënten zien jullie met, maar ook; wij hebben een hele mooie website....?), hadden we het ook over andere dingen die ons dagelijks bezighouden, dus het werd wederom een gezellige avond.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Samenwerkingspluim voor CSR (Door: Polikliniek Urologie)

interne klantgerichtheid krijgt meer aandacht

Maandag, 07 Maart 2011 Op de poli urologie staat klantgerichtheid centraal.
Wij willen naast de externe klantgerichtheid ook de interne klantgerichtheid extra aandacht geven. Ter promotie hiervan willen de medewerkers van de poli urologie een samenwerkingspluim uitreiken aan een afdeling of discipline die uitblinkt in goede samenwerking.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Kwaliteitsverbetering van de ptns behandeling (Door: Polikliniek Urologie)

Het team blijft zich voortdurend verbeteren

Maandag, 07 Maart 2011 De verbetering van de ptns behandeling begon met het zoeken naar een geschikte ruimte. Dit heeft enige tijd gekost. Tot 1 januari 2011 werden deze behandelingen op de poli gegeven. Sinds we geen eigen dagverplegingsruimte meer hadden, moesten we uitwijken naar het opnamekamertje van het secretariaat. Omdat deze ruimte direct naast het secretariaat ligt was het zeker vanwege het gebrek aan privacy voor de patiënt die aan de balie werd geholpen verre van ideaal, afgezien nog van de kleine ruimte.
Gelukkig kunnen wij nu over een geschikte ruimte op afdeling A2 beschikken. Hierdoor konden wij ook ons voornemen realiseren om ook de behandeling op zich te verbeteren. Het is bewezen dat, wanneer de ptns behandeling wordt uitgebreid met begeleiding, training en adviezen op maat, dus persoonlijk,  het resultaat aanmerkelijk beter is.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Compassion for Care! (Door: E. Taubert, uroloog)

hoe jonge medici de zorg veranderen

Maandag, 28 Februari 2011 Vandaag was een openbaring. Hoopgevend zelfs.
Vroeger.... Net van de universiteit met een volle rugzak aan nog niet gebruikte kennis, stapte ik jaren geleden de zorg in. Nog nat achter de oren werd ik, zoals zo velen mij waren voorgegaan, als een onbeschreven blad het ziekenhuisleven ingedumpt. fantasieën en idealen verdwenen al snel. Ze werden achterhaald door de realiteit. Je wist veel, maar kon niets. Je wilde praten met patiënten, hun familie, verpleegkundigen, specialisten en zelfs managers. Je wilde vooral iets te bieden hebben maar leerde al snel dat de zorg complexer in elkaar stak dan je ooit had kunnen bevroeden en waar je zeker niet op was voorbereid. Door de jaren werd ik wijs en begreep dat je het zelf moest rooien. Je verantwoordelijkheid zoeken, je grenzen definieren en vooral je beperkingen leren kennen. Wat duurde het lang voordat ik het gevoel kreeg dat ik echt wat kon bijdragen aan de zorg.
Deze puur traditionele introductie in de zorg veranderd. Nog steeds rijpt een chirurg of verpleegkundige langzaam. Nog steeds zoekt iedereen, vaak door schade en schande, zijn grenzen. Maar het proces waarin dit gebeurd is aan hevige veranderingen onderhevig. Compassion for care liet dat vandaag in Nijmegen mooi zien. Met het op gang komen van 'compassion for care' en vele andere bewegingen die zorg openen en de patiënt deel laat uitmaken van de vorming van zorgprofessionals, krijgen jonge zorgprofessionals het platform om hun meningen en idealen te definiëren en vorm te geven, voordat zij door de harde realiteit van de zorg worden opgeslokt.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Poli urologie meest patient gericht! (Door: Polikliniek Urologie)

We gaan door met ons te verbeteren

Maandag, 10 Januari 2011 Onze klantbelofte "U volledig informeren... daar gaan we voor!"  kwam voort uit de campagne "wat is de meest patiëntgerichte poli". Zeer trots was ik dat wij als team van de poli urologie de 1e prijs in ontvangst mochten nemen.
De belofte die ik uitsprak in de eindpresentatie : "we gaan door met ons te verbeteren" heeft alweer het eerste resultaat opgeleverd. Ik beloofde dat we goed naar de patiënt zouden luisteren en dat als input van onze maandelijkse bespreking  zouden gebruiken.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Het urodynamisch onderzoek (Door: Verpleegkundige Urologie)

Verkeerd aangeleerd plasgedrag

Donderdag, 06 Januari 2011 Mijn naam is Ingrid Aagten. Mijn aandachtsgebied op de polikliniek urologie  is het urodynamisch onderzoek en samen met mijn collega Eduard Steevensz  ben ik belast met het uitvoeren van dit onderzoek. Ik voer het onderzoek zelfstandig uit en vind het ook een interessant onderzoek vanwege de interactie met de patiënt.

Het blijft bijzonder dat je via de computer onder andere kunt waarnemen  of de patiënt aandrang krijgt om te plassen en om te zien hoe er geplast wordt: ontspant de patient zich tijdens het plassen, knijpt de blaasspier samen om de blaas te ledigen, perst de patiënt mee tijdens het plassen?
Vaak heeft de patient zich een verkeerde plastechniek aangeleerd. Als kind krijgen we zindelijkheidstraining en moeten we zindelijk worden. Later wordt er (bijna) geen aandacht meer aan geschonken en niet zelden plassen we onbewust op een (heel) verkeerde manier.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Kerst- en Nieuwjaarswens 2011 (Door: E. Taubert, uroloog)

Het Urologisch Team wens u mooie dagen toe!

Maandag, 27 December 2010 Wat een prachtig kerstfeest hebben we weer mogen meemaken. De Achterhoek lag er beeldschoon bij. De serene rust die een witte deken met zich meebrengt heeft ons allen een bijzondere kerstsfeer gebracht. Wij hopen dat u met uw familie er van heeft kunnen genieten. Nu op naar een mooie jaarafsluiting.

Het jaar 2010 was voor de urologen van het Slingeland ziekenhuis en de urologen van het Koningin Beatrix ziekenhuis zeer spannend. De eerste stappen naar de fusie werden gezet. Voor ons was het nogal wennen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Polikliniek Urologie meest patiŽntgericht (Door: E. Taubert, uroloog)

Poli wint prijs voor klantvriendelijkheid

Vrijdag, 17 December 2010 Het kerstfeest is aan het losbarsten om ons heen. De wereld kleurt wit en de ijzers worden uit het vet gehaald. Het is voor veel van onze patiënten niet gemakkelijk om de poliklinieken te bereiken. Gladheid, wegopbrekingen en parkeerchaos maken de ellende van een ziekenhuisbezoek compleet. En dan  ook nog wachten op een dokter of onderzoek. De meeste van ons blijven liever thuis. Maar ja, je wilt toch graag dat je gezondheid wordt bewaakt of aan je genezing wordt gewerkt.
Het Slingeland Ziekenhuis heeft in haar strategisch beleid klantvriendelijkheid hoog op de agenda gezet. Een jaar geleden is als onderdeel hiervan een prijsvraag uitgeschreven. Welke polikliniek is het meest patiëntgericht? Vele poliklinieken hebben hieraan meegedaan. Alleen al samen denken over verbeteringen en proberen om deze te realiseren heeft vele poliklinieken gestimuleerd om weer anders tegenover onze gasten op de poliklinieken te staan.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Bezoek aan urologisch symposium (Door: Verpleegkundige Urologie)

urologische kennis op peil houden

Maandag, 25 Oktober 2010 Op 14 oktober jongstleden ben ik met collega Gemma (verpleegkundige en coördinator polikliniek) naar een urologisch symposium geweest. Het bezoeken van symposia is voor ons een middel om onze kennis wat betreft urologie op peil te houden.
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Boek als eyeopener voor patient & partner en hulpverlener (Door: verpleegkundig consulent Urologie)

Als je man verandert

Donderdag, 07 Oktober 2010 Tijdens  een consult op mijn consulenten spreekuur werd  ik door de partner van een patient op een boek gewezen.
De patient kwam op het spreekuur in verband met erectiële disfunctie na een prostaat-operatie.
Door het gesprek heen met patient en partner begreep ik dat de operatie meer impact had gehad dan aanvankelijk de ingreep en de uitleg van de eventuele complicaties zouden doen vermoeden.
Niet alleen lichamelijke klachten (incontinetie, erectiele disfunctie)  zijn aan de orde van de dag, maar ook "hoe ga ik daar mee om"; gevoelsmatig ontstaan er veranderingen, de beleving van je lichaam verandert en de relatie t.o.v. je partner kan veranderen.
Nu heb ik het idee dat mannen daar schijnbaar "makkelijk"  over heen stappen en slechts mondjesmaat over hun gevoelens praten met hun partner, laat staan met een consulent tijdens het spreekuur.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 3

Conditie trainen: een goede manier om op uw operatie te wachten! (Door: E. Taubert, uroloog)

Benut uw wachttijd ten gunste van uw herstel

Maandag, 02 Augustus 2010 Heel vervelend zo'n wachtlijst. Je hebt net die bedreigende boodschap gehoord dat je geopereerd moet worden. Zeker als er kanker in het spel is kan er eigenlijk niet gewacht worden. En dan hoor je dat er een wachtlijst is! Onacceptabel maar vaak ook een keiharde realiteit.
 
Is er eigenlijk wel haast? Of is dit de menselijke reactie die roept "als het toch moet dan maar meteen? Zal die kanker binnen de tijd van de wachtlijst van ‘te genezen' naar ‘ongeneeslijk' veranderen?" Meestal niet! Uitzonderlijke gevallen van kanker hebben echt haast om geopereerd te worden. Deze zijn bekend en worden zonder omhaal en wachtlijst direct behandeld. De meeste operaties kunnen echter met een gerust hart enige tijd wachten. Maar hoe voelt dat? Hoe kom je die langer en langer wordende dagen door? Sloopt dit wachten niet het lichaam en de geest?

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

"De Beste Polikliniek" Campagne Pati√ęntgericht werken (Door: Polikliniek Urologie)

De patient is goed ge√Įnformeerd

Zondag, 28 Februari 2010 In het kader van de campagne "wie is de beste poli" van het Slingeland Ziekenhuis, hebben wij een werkgroep opgericht bestaande uit: Erich Taubert uroloog, Mirjam Kappert verpleegkundig specialist, Ingrid Aagten verpleegkundige, Hester Kuenen en Diana Engelen beide medisch secretaresses en ikzelf Gemma Ruesink coördinator en verpleegkundige op de poli Urologie.
In deze blog wil ik u graag op de hoogte stellen en houden van onze activiteiten omtrent deze campagne.
 
Ik nodig u uit om via deze blog uw opmerkingen over onze polikliniek te geven. Wij zijn blij met feedback.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1


 
Archief