BlogAlgemeen › Interstitiele cystitis patiëntenvereniging trekt volle zaal

Interstitiele cystitis patiëntenvereniging trekt volle zaal

Slingeland Actief Aanwezig

E. Taubert, uroloog

Zaterdag, 16 April 2011

Zaterdag 15 april werd de jaarlijkse landelijke bijeenkomst van de ICP gehouden. Er waren 150 interstitiele cystitis patienten met hun partners, geinteresseerden, verpleegkundigen, urologen en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie.

Behalve de jaarvergadering was er in de middag tijd voor voordrachten uit de verschillende disciplines. Het programma werd met flair gemodereerd door dr Arendsen die al jaren in de vereniging actief is. Ook dr. Messeling hield een verhelderend verhaal waarin vijf blinde mannen proberen een olifant te herkennen. Een mooie vergelijking van niet samenwerkende zorgprofessionals die een patiënt met een ingewikkelde aandoening als een blaaspijnsyndroom alleen op hun eigen gebied proberen te bevatten. Communicatie tussen alle leden van het team zorgt voor het zichtbaar maken van het geheel. Vanuit het Slingeland Ziekenhuis sprak Marieke Blokland over de psychologische behandeling en begeleiding van chronische pijn. Ook had ze een aantal adviezen voor patiënten met interstitiele cystitis en chronische aandrang en pijn. Ans van Maanen sprak op uitnodiging van de ICP over de voortgang in het opzetten van een multidisciplinaire interstitiele cystitis polikliniek in het Slingeland Ziekenhuis. Het betrekken van onze patiënten in de opzet, de training en onderlinge communicatie werd aangestipt. Na afloop van de presentaties werd een panel gevormd waar door de zaal vragen aan konden worden gesteld.
De opkomst van goed georganiseerde patiëntenverenigingen zorgt voor een sterkere positie van de patiënt. De patiënt wordt beter geïnformeerd en geholpen in haar/zijn keuze voor hét team dat haar mag behandelen en de behandelingen die voor hem/haar het beste zijn. Internetsites, blogs, fora, helpen daarbij. Patiënten en behandelaars delen hun informatie, stellen vragen en maken duidelijk wat hun behoeften zijn. Openheid geeft begrip voor elkaars situatie. De IC polikliniek in het Slingeland ziekenhuis probeert op deze wijze te werken. Wij hopen voor de toekomst onze IC patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Interstitiele cystitis patiëntenvereniging trekt volle zaal

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)