BlogAlgemeen › Kwaliteitsverbetering van de ptns behandeling

Kwaliteitsverbetering van de ptns behandeling

Het team blijft zich voortdurend verbeteren

Polikliniek Urologie

Maandag, 7 Maart 2011

De verbetering van de ptns behandeling begon met het zoeken naar een geschikte ruimte. Dit heeft enige tijd gekost. Tot 1 januari 2011 werden deze behandelingen op de poli gegeven. Sinds we geen eigen dagverplegingsruimte meer hadden, moesten we uitwijken naar het opnamekamertje van het secretariaat. Omdat deze ruimte direct naast het secretariaat ligt was het zeker vanwege het gebrek aan privacy voor de patiënt die aan de balie werd geholpen verre van ideaal, afgezien nog van de kleine ruimte.
Gelukkig kunnen wij nu over een geschikte ruimte op afdeling A2 beschikken. Hierdoor konden wij ook ons voornemen realiseren om ook de behandeling op zich te verbeteren. Het is bewezen dat, wanneer de ptns behandeling wordt uitgebreid met begeleiding, training en adviezen op maat, dus persoonlijk,  het resultaat aanmerkelijk beter is.


Nog even in het kort, ptns is effectief voor:
  • Overmatige aandrang tot urineren;
  • Frequente mictie (vaak plassen);
  • Aandrangsincontinentie;
  • Interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom.
De ptns behandeling is ook effectief voor fecale incontinentie, deze klacht wordt niet door de uroloog behandeld en deze patiëntengroep wordt dus niet meegenomen in deze kwaliteitsverbetering.

Het is een goed alternatief voor:
  • Patiënten die geen geneesmiddelen kunnen of willen gebruiken;
  • Minder kosten en minder bijwerkingen, vooral in vergelijking met chirurgie;
  • Effectief, ook wanneer eerder behandelingen niet het gewenste resultaat opleverden;
  • Ideaal voor gebruik in combinatie met geneesmiddelen of ander bijwerkingen.
De meeste patiënten hebben 70 tot 80 % klachtenvermindering door de ptns behandeling .
De kwaliteitsverbetering bestaat uit:
Bij aanvang, na 12x ( initiële reeks) en gebleken verbetering van klachten, en daarna 1x per kwartaal persoonlijk begeleidingsgesprek door een verpleegkundig consulent waarin niet alleen het vervolgschema besproken wordt maar ook voeding-, drink- en leefadviezen gegeven worden , evenals adviezen voor goed toiletgebruik en blaastraining.  
Tevens wordt het residu bepaald na het plassen. Met al deze informatie wordt een persoonlijk plan opgesteld voor de komende 3 maanden. Daarnaast wordt de patiënt besproken in een multidisciplinair overleg met de uroloog.  Alles is bedoeld om de kwaliteit van leven van de patiënt te verhogen. Dit is zeer belangrijk omdat aandrang- en incontinentieproblemen het sociale leven van een patiënt enorm kunnen belemmeren.

Voor meer info :
 


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Kwaliteitsverbetering van de ptns behandeling

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)