BlogAlgemeen › Route 100

Route 100

Blog Hans Mellendijk dd 17 mei 2014

Verpleegkundige Urologie

Zaterdag, 17 Mei 2014

Route Nr. 100 | Hans Mellendijk
 
Zou het toeval zijn dat je in het Slingeland Ziekenhuis voor de afdeling urologie route nr. 100 dient te volgen? Numero honderd dat volgens van Dale staat voor toilet. Een grapje van de inrichter om het gewicht van besmuiktheid dat rondom het onderlichaam ligt iets lichter te maken? Ik kwam er uiteindelijk terecht na onduidelijke klachten in de waterhuishouding van mijn lichaam. Na enkele blaasontstekingen op een rij  in relatief korte tijd leek het de huisarts toch maar raadzaam me eens naar de specialist te sturen. Daar in de krochten van het ziekenhuiscomplex aan het eind van route honderd werd ik na inwendig onderzoek snel gerustgesteld. Je gaat namelijk als man voorbij de zestig je van alles indenken; niks aan de hand met de prostaat, PSA-waarden in orde, ... maar wel ander slecht nieuws dat via een röntgenopname en een potloodschets inzichtelijk werd gemaakt door de dienstdoende uroloog.
 


Mijn afwateringssysteem is vernauwd door littekenweefsel, wellicht opgelopen bij eerdere operaties bij het inbrengen van een katheter, maar het zou ook zo maar kunnen dat het op een andere manier is ontstaan. Een ongelukje op de stang van de fiets als kind. Op de foto zie ik inderdaad de vernauwing en ik begrijp dat daar de loodgieter aan te pas moet komen. Voordat ik het weet krijg ik de opties te horen het klinkt allemaal heel aannemelijk en duidelijk. Als de medicus dan met de uiteindelijke oplossing komt denk ik  te maken te hebben met een actie van Het instituut voor Praktische Poëzie. Hij schets het piemelig werkje; een lapje slijmvlies onder mijn tong wordt weggesneden en gebruikt om de beschadigde wand van de plasbuis te herstellen. Ik schiet zenuwachtig in de lach; 'Daar waar ik mee lul repareert de jongeheer.'  Ik voel een gedicht ontstaan en stem er mee in. Een operatie van zo'n twee uur.  Onlangs op een verloren vrijdagochtend uitgevoerd. Alles volgens planning verlopen. Zoals de uroloog vertelde op vier plaatsen in Nederland kunnen ze het kunstje en in Doetinchem zijn ze er kampioen in.
 
Het gemak dient de mens; tijdelijk regel ik met een kraantje het plassen. Nog ruim een week dan kan de katheter er uit. Als alles goed gaat. Of de operatie gelukt is zul je van de zomer horen. Als ik bij het volksfeest weer klaterend en zingend voor de zinken pisbak sta of achter een heg verscholen gods water over gods akker laat vloeien.
                 
''t Zou mooi zijn als de directie van het ziekenhuis ook een mooie oplossing zou bedenken voor de plek van het beoogde nieuwe ziekenhuis. Om het beschermde Oude IJssellandschap in het honderd te laten lopen lijkt me een verkeerde optie. In de buurt van het station moeten toch betere oplossing bedacht kunnen worden, ..." bedenk ik mij als ik de dag na de operatie, in afwachting van mijn lief die me komt ophalen, aangekleed op het ziekenhuisbed lig en ik de wind zie waaien door de hoge bomen langs de Loolaan.


http://smelsslems.blogspot.nl/2014/05/door-achterhoekse-ogen-route-nr-100.html

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Route 100

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)