BlogAlgemeen › Urineverlies nog steeds taboe

Urineverlies nog steeds taboe

Verpleegkundige Urologie

Donderdag, 13 Maart 2014

Urineverlies nog steeds taboe.
 
In de huidige maatschappij deelt men veel met elkaar. Via de social media, is facebook, twitter ed. houdt men elkaar op de hoogte over van alles en nog wat. We zijn mondiger en kritisch. We willen het beste voor ons zelf. Via internet zoeken we op hoe we een bepaald probleem kunnen oplossen. Oftewel een open maatschappij. Opvallend hierbinnen is dat urineverlies toch nog een onderwerp is wat niet makkelijk ter sprake komt.
Zelf als dertiger, werkende op de poli urologie, zie ik veel vrouwen met urineverlies. Vaak lopen ze al jarenlang met deze klacht. Denken dat het erbij hoort en zijn vaak heel inventief om het verborgen te houden voor de buitenwereld. Als ze dan bij de uroloog zijn geweest en een behandeling hebben ondergaan, hebben ze spijt dat ze deze stap niet veel eerder genomen hebben. En het feit dat er niet eens altijd een operatie of medicatie voor nodig is om het urineverlies op te heffen / verminderen is bij veel vrouwen niet bekend. Bekkenbodemtherapie kan al een hele uitkomst bieden.
Je zou in de huidige maatschappij dan toch verwachten dat de vrouwen sneller informatie gaan opzoeken en actie ondernemen als ze hinder hebben van urineverlies. Ik merk echter dat vriendinnen of vrouwen bij de sportclub tussen neus en lippen aan mij melden dat ze last hebben van urineverlies. Wetende dat ik op de poli urologie werk, durven ze hun verhaal bij me kwijt. Wel in de gaten houdend of niemand het verder hoort. Ze vertellen het dan ook zo dat ze het als normaal ervaren. Als ik dan vertel dat er in vele gevallen wat aan te doen is, kijken ze me vreemd aan. Door hen te vertellen dat ze kunnen proberen met bekkenbodemoefeningen te beginnen hoop ik hen een duwtje in de rug te geven en te werken aan het urineverlies. Als ze dan een positief effect bemerken, delen ze het misschien weer met anderen en komt urineverlies ooit uit de taboesfeer.
Beginnende met het schrijven van deze blog, deel ik mijn ideeën met mijn man. Zoiets zet je toch ook niet op facebook of zo, zegt hij. Als ik dan aangeef dat er wel vriendinnen aan mij verteld hebben dat ze last van urineverlies hebben is hij verbaasd. Voor mij een bevestiging dat urineverlies nog steeds in de taboesfeer zit. En daar zou toch echt eens verandering in moeten komen.
 
Ingrid Aagten
Verpleegkundige poli urologie
ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Urineverlies nog steeds taboe

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)