BlogBehandelingen › Goedaardige niertumoren

Goedaardige niertumoren

toevallige gevonden afwijking en de risico

E. Taubert, uroloog

Donderdag, 25 November 2010

Hoe een onnodig onderzoek tot een onnodige operatie kan leiden
 
Steeds meer mensen worden met steeds modernere onderzoeken belast. Wij artsen krijgen hierdoor vaak foto's te zien waarop veel meer informatie beschikbaar is dan waarvoor het onderzoek bedoeld was.
De nieren liggen achter de buik, rechts en links in de flanken. Een CT-scan of echografisch (geluid) onderzoek van de buik laat ook de nieren zien, ook al was dit niet het te onderzoeken orgaan. Er worden dus vaker toevallig afwijkingen gevonden die niets te maken hebben met de klacht van de patiënt.
Een Total Bodyscan wordt toenemend populair. Voor relatief weinig geld is het mogelijk bij commerciële instellingen je hele lichaam door de scanner te laten halen. Een dergelijke scanner ziet van alles maar vooral ook veel niet. Een goede scan betekent niet dat iemand geen kanker met zich mee draagt. Het betekent wel dat alles er grofweg normaal uitziet. De nier is uitermate geschikt om met een dergelijke scan te beoordelen. Zijn hierop afwijkingen te zien dan beschouwen we dit ook als toevallig gevonden nierafwijkingen.

Deze afwijkingen moeten wel beoordeeld worden op hun potentiële gevaar voor de patiënt.
Hoe moeten we nu omgaan met deze toevallig gevonden afwijkingen? De vormafwijkingen die met echografisch onderzoek worden gevonden zijn vaak loos alarm. Een Computer Tomografie ( CT-scan) van de buik geeft een beter beeld van de nier en wordt dus na een afwijkend echo onderzoek gedaan om te kijken of er echt iets aan de hand is. Maar ook een CT- scan kan een onbetrouwbaar afwijkend beeld opleveren. Een zwelling kan lijken op een kwaadaardige tumor maar het niet zijn. De uroloog zal samen met de radioloog de CT beelden interpreteren om zo tot een inschatting te komen van de aard van de afwijking.  Het gaat hierbij vooral om de diagnose kanker of geen kanker. Als de verdenking bestaat op nierkanker is een operatie noodzakelijk. Indien er ernstige twijfel is kan eventueel in de afwijking geprikt worden om meer zekerheid te krijgen. Dit onderzoek geeft helaas ook niet altijd de zekerheid die je wenst.
Het komt dus voor dat een nier met een onduidelijke afwijking wordt verwijderd, en na weefselonderzoek goedaardig blijkt te zijn.
Zo kan een onnodig onderzoek onbedoeld leiden tot een onnodige operatie.
In het kenniscentrum staat meer gedetailleerde informatie over goedaardige niertumoren.


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Goedaardige niertumoren

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)