BlogBehandelingen › Modernste niersteenvergruizer van Nederland in het Slingeland

Modernste niersteenvergruizer van Nederland in het Slingeland

Niersteenvergruizer met rontgen en echografie

LS, webredactie

Dinsdag, 10 November 2015

Sinds 2015 heeft de vakgroep Urologie van het Slingeland Ziekenhuis een niersteenvergruizer. Het is een modern apparaat, omdat deze vergruizer naast röntgen ook is uitgerust met echografie. Zo kunnen nu nog meer patiënten geholpen worden.

“Een niersteenvergruizer moet zijn uitgerust met beeldvormende techniek om in de patiënt te kunnen kijken en de niersteen te lokaliseren”, vertellen uroloog Esther Remijn en verpleegkundige urologie Annemiek Foederer. “Onze vorige vergruizer had alleen röntgen. Daarmee kun je alleen nierstenen zien die calcium bevatten. De nieuwe vergruizer heeft naast röntgen ook echografie. Dat is een beeldvormende techniek met behulp van geluidsgolven. Met echografie kunnen we ook stenen van een andere samenstelling zien. Dat betekent dat we met deze nieuwe vergruizer nog meer patiënten met nierstenen kunnen helpen.”


Acute en chronische klachten

Wat zijn nierstenen? Esther Remijn legt uit: “Urine bevat afvalstoffen. Die kunnen kristalliseren en vervolgens een niersteen vormen, meestal bovenin de nier. Soms komt dit door een anatomische afwijking, maar meestal weten we niet waardoor het komt. Het overgrote deel van de nierstenen bestaat voornamelijk uit calciumzouten. Een kleiner deel bestaat uit andere zouten, zoals fosfaat.” Een niersteen hoeft niet meteen klachten te geven. “Maar als ze de urineleider verstoppen, geeft dat acute pijnklachten die heftig kunnen zijn. Dat is de zogeheten koliekpijn. Wie dit heeft, kan dezelfde dag nog in het Slingeland Ziekenhuis terecht voor een behandeling. Nierstenen zijn goed te behandelen, waardoor de pijnklachten verdwijnen.”
Nierstenen kunnen ook vage pijnklachten geven, waar iemand soms jarenlang mee rondloopt. “Dan wordt het wel eens gezien als rugpijn en krijgt iemand fysiotherapie”, weet Esther Remijn. “Dat helpt dan niet en via allerlei omwegen komt de patiënt uiteindelijk bij de uroloog terecht, die ontdekt dat nierstenen de oorzaak van de pijnklachten zijn.”

Meestal vergruizen

Afhankelijk van het soort niersteen wordt voor een bepaalde behandeling gekozen. “Soms lukt het met medicatie of een dieet. Deze behandeling wordt gedaan door de internist-nefroloog”, vertellen Esther Remijn en Annemiek Foederer. “Soms moet het met een operatie. Maar de meeste patiënten met nierstenen kunnen worden behandeld met behulp van een niersteenvergruizer.” De niersteenvergruizer werkt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven ‘tikken’ als het ware de niersteen kapot. Het resterende gruis kan dan door de patiënt worden uitgeplast.”

Minder pijnlijk

Naast echografie heeft de nieuwe niersteenvergruizer nog meer nieuwe voorzieningen. “Met de nieuwe vergruizer is de behandeling minder pijnlijk en schadelijk voor de huid van de patiënt. Ook het feit dat we beter zicht hebben, draagt hieraan bij. En we kunnen meerdere stenen behandelen, ook dikkere”, aldus Annemiek Foederer. Omdat de behandeling met de vorige vergruizer pijnlijker was, kreeg de patiënt een roesje. Daardoor was het altijd een dagopname. “Dat roesje is nu meestal niet meer nodig, dus kan het poliklinisch”, vult Esther Remijn aan.

Naast minder pijnlijk is het ook allemaal wat comfortabeler voor de patiënt. “We hebben nu een soort hangmat, waardoor de patiënt in een prettige rugligging kan liggen. En op het plafond hangt een mooie afbeelding, voor wat afleiding.” Doordat de beeldvormende technieken van de hoogste standaard zijn, kan het apparaat ook worden benut voor andere verrichtingen. Bijvoorbeeld om slangetjes in te brengen bij patiënten bij wie de afvoer van urine is belemmerd. “Dat gaat nog soepeler en beter dan voorheen”, besluit de uroloog. Het Slingeland Ziekenhuis is op dit moment het enige ziekenhuis met deze hypermoderne vergruizer, uitgerust met echografie. Daardoor is het nu een zogeheten referentiecentrum voor dit apparaat: andere belangstellende ziekenhuizen komen dan hier kijken.

Zie ook:


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Modernste niersteenvergruizer van Nederland in het Slingeland

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)