BlogBehandelingen › Trampoline om taboe urineverlies te doorbreken

Trampoline om taboe urineverlies te doorbreken

Incontinentie nog vaak een verborgen probleem

E. Taubert, uroloog

Donderdag, 11 November 2010

Vanochtend hoorde ik op  3 FM bij Giel dat er op station Utrecht Centraal een grote trampoline was neergezet voor een ludieke actie.
Inderdaad, dames! Je moet er niet aan denken wat er gebeurd als je daarop gaat springen. De boodschap die bij de actie hoort is een serieuze: incontinentie bij vrouwen moet bespreekbaar worden.
Urineverlies is een verborgen probleem dat door veel te veel vrouwen als hinderlijk wordt ervaren maar als 'normaal' wordt geaccepteerd. Je hebt kinderen gehad en dus hoort het erbij.
 
Wist u dat incontinentie bij drukverhogende momenten zoals trampolinespringen in Azie nagenoeg niet voorkomt.


Deze vrouwen krijgen natuurlijk ook kinderen. Het verschil is dat zij veelal op de hurken zitten te werken. Dat traint de bekkenbodem en voorkomt het ontstaan van stress-incontinentie.
 
Hoewel wij in onze cultuur nu eenmaal niet de hele dag op onze hurken zitten (je moet er niet aan denken om weer op te staan), onze bekkenbodem trainen kunnen wij ook. Dus bij de eerste tekenen van stress incontinentie is het raadzaam om hulp te zoeken. Meestal is de bekken fysiotherapeut goed in staat om de juiste training te adviseren en stopt de incontinentie. Soms lukt dit niet en is het nodig dat een uroloog of gynaecoloog naar de sluitspieren van de blaas kijkt. Als bekkentherapie te weinig heeft opgeleverd kan ervoor gekozen worden om een ondersteunend bandje onder de plasbuis aan te leggen. Deze relatief eenvoudige operatie heeft een grote kans op succes en kent weinig complicaties.
 
Er is dus wat aan te doen! De trampoline op Utrecht Centraal straat er niet voor niets. Ga er maar eens op en spring. Als je nattigheid voelt is dat genoeg reden om er iets aan te doen.


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Trampoline om taboe urineverlies te doorbreken

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)