BlogCo-assistenten › Urologie, onbekend maakt onbemind?

Urologie, onbekend maakt onbemind?

verslag co-assistent

Polikliniek Urologie

Woensdag, 21 September 2011

Een bijdrage van een co-assistent, Ivo Verhagen:
 
Misschien een verhaaltje uit onverwachte hoek, maar met een beetje geluk daarom juist verfrissend.
Ik zal me eerst eens voorstellen, mijn naam is Ivo Verhagen, geneeskundestudent aan de RU Nijmegen, en tot en met 9-9-2011 was ik co-assistent bij de Urologie in het Slingeland Ziekenhuis.
En nu ik dus alweer vertrokken ben, leek het mij een mooi idee om wat van me te laten zien hier op de blog. Eerst wat achtergrond, urologie is in het Nijmeegse curriculum een onderdeel van het co-schap heelkunde (waar ook chirurgie, orthopedie en dergelijke binnen vallen). Een co-schap waar veel studenten naar uit kijken en wat al helemaal leuk is in Doetinchem (tot twee keer toe is heelkunde in het Slingeland Ziekenhuis verkozen tot co-schap van het jaar door de Nijmeegse studenten)


Maar desondanks kijken maar weinig co-assistenten specifiek uit naar het onderdeel Urologie. Ik was geen uitzondering op die regel, en toen ik begon had ik ook niet verwacht dat het zo interessant zou zijn.
Urologie is niet een specialisme wat hele heftige actie kent zoals traumatologie, het spreekt ook niet zo tot de verbeelding als neurochirurgie en krijgt ook niet zoveel media aandacht als plastische chirurgie, maar waar ik achter ben gekomen is dat urologen hun voldoening uit hele andere en eigenlijk vele mooiere dingen halen. Door een patiënt juist te behandelen kunnen zij patiënten verlossen van een leven van toilet tot toilet en ze weer de vrijheid geven om te gaan en staan waar ze willen. Daarnaast behandelen ze ook patíënten met kanker aan de prostaat, blaas of nieren. Verschrikkelijke ziektes, maar indien juist behandeld, kunnen patiënten nog jarenlang nog een goed leven lijden of zelfs volledig genezen worden.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over de hoogstaande techniek die ze tot hun beschikking hebben op de operatiekamer, waar ze met een laser nier- en blaasstenen kunnen kapotschieten en door middel van een kijkoperatie een nier kunnen verwijderen.
 
Maar misschien ben ik het belangrijkste nog wel vergeten, iets wat meestal een wereld van verschil maakt voor de manier waarop je iets beleeft. Dat zijn natuurlijk de mensen met wie je samenwerkt, op de operatiekamer waar ik het grootste deel van de tijd ben geweest zag ik een team wat zeer toegewijd was aan de urologische ingrepen, en er duidelijk veel ervaring mee had. De urologen met wie ik meeliep waren aardig, namen me serieus en motiveerden me om mee te denken. Daarom wil ik via dit bericht ook iedereen bedanken voor deze positieve ervaring.
 
Samenvattend was mijn co-schap urologie niets minder dan een zeer aangename verrassing.
 
Met vriendelijke groet
Ivo Verhagen

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Urologie, onbekend maakt onbemind?

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)