BlogOntwikkelingen in de zorg › Het Slingeland voorop in eHealth

Het Slingeland voorop in eHealth

E. Taubert, uroloog

Vrijdag, 22 November 2013

Ondertussen zijn we met de polikliniek al aardig op weg met eHealth. Nu zult u denken, wat is dat dan? Healthcare betekent gezondheidszorg. Health dus gezondheid. Als je er E voorzet verandert het in digitale zorg. Alles is tegenwoordig digitaal. Waarom dan de zorg niet?
Steeds meer patiënten komen goed voorbereid naar de dokter. Ze hebben de dokter al ge-Googled, hun aandoening uitgeplozen en met lotgenoten op het WEB geCHAT, om zo meer kennis te vergaren. Maar zo ver is nog niet iedereen. Daarom startte de afdeling Urologie een aantal jaren geleden urologie.slingeland.nl. Een website voor onze eigen patiënten die daardoor, voor ze het grote open web op surfen, eerst even kunnen kijken hoe hun eigen Achterhoekse urologen erover denken. Gewapend met die kennis is het surfen op het internet ineens veel minder verwarrend.

We zagen ook vele patiënten iets terugbrengen. Reacties op hun bezoek of hun behandeling, adviezen voor medepatiënten, chats met mensen die op de website vroegen om hulp of een kort lijntje met de urologische zorgproffesional om even een vraag te stellen. We kunnen na twee jaar wel stellen dat eHealth in de Achterhoek werkt!
Maar blijft het daarbij?
 
In de Infographic over eHealth van NICTIZ ( het nederlandse instituut ter bevordering van IT in de zorg) zie je dat we al een hele ontwikkeling hebben doorgemaakt. De weg die voor ons ligt is echter nog lang.
eHealth verder dan je denkt

mHealth

eHealth zal langzaam overgaan in mHealth. Ook digitaal maar in dit geval mobiel. De 'm' staat namelik voor 'mobile'. Hebt u al een smartphone? Nederland is het land met de grootste percentage smartphone gebruikers in de wereld. We gaan steeds meer doen met onze telefoontjes. Het worden onze computers, agenda’s, alarmklokken en routeplanners. Ook de zorg zal daarin niet achterblijven. Ondertussen zijn er al 3 miljoen apps waarvan er 30.000 iets met zorg te maken hebben. Te veel om allemaal te proberen. Op de urologie wordt nu gebruik gemaakt van twee apps die met plasproblemen te maken hebben. Ip-Plaslijst en IPSS. Beide handig als u wilt bijhouden hoe het met uw plasprobleem gaat. Mocht u zelf apps gebruiken dan kunt u deze gerust meenemen en door de urologen of verpleegkundigen laten bekijken.
Over niet al te veel tijd zullen onze patiënten sensoren met zich mee gaan dragen. Armbandjes of horloges die meten hoeveel stappen iemand zet, hartritmemeters, slaapregistratie-meters, of suikerspiegel-sensoren. Het is er allemaal al. Al deze meetinstrumenten zullen gegevens van u doorgeven aan uw mobiele telefoon. Deze gegevens zijn waardevol en kunnen bijdragen aan het verhaal dat u aan de dokter vertelt. Wij staan open om er naar te kijken.
 
We hopen  op de poli Urologie u de best mogelijke service te bieden. Ook als dit digitaal met eHealth of mHealth kan.
 
Erich Taubert
uroloog

Bijlage: eHealth verder dan je denkt. Infografic PDFbestand

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Het Slingeland voorop in eHealth

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)