BlogOntwikkelingen in de zorg › Naar patiĆ«nten wordt geluisterd

Naar patiƫnten wordt geluisterd

Een aanpassing in de techniek van de plasbuis

E. Taubert, uroloog

Donderdag, 30 Mei 2013

Samen komen we een stuk verder. Ik weet nog dat mijn oude opleider me eens een wijze les leerde. ā€Als je het niet meer weet, ga je terug naar de patiĆ«nt.ā€ Tegenwoordig is dat gelukkig iets anders. We blijven nu altijd bij de patiĆ«nt en proberen zoveel mogelijk gezamenlijk te bespreken. Zo weten beide partijen waar ze mee bezig zijn en zijn beide partijen gelijk betrokken bij het maken van de keuzes in de behandeling.

Sinds ongeveer 9 jaar vinden er in Doetinchem plasbuisoperaties plaats waarbij een stukje van het slijmvlies van de onderzijde van de tong wordt gebruikt. De tong is een mooi orgaan. Het is sterk en wendbaar, taai en soepel tegelijk en geneest enorm snel. U hebt vast wel eens op uw tong gebeten. Verder ligt de tong de hele dag in een vochtige omgeving waar dagelijks meerdere verschillende dingen langs gaan. Peper, zuur, zoet, basisch, ijskoud en zeer heet. De tong kan het allemaal hebben. Ideaal materiaal dus.

Het is niet verwonderlijk dat het weefsel van de tong zo mooi te gebruiken is als 'graft' in de plasbuis. Een graft is een stukje weefsel dat los wordt gemaakt van zijn plek om vervolgens elders in het lichaam te worden gebruikt om iets af te dekken. Het wordt dus los gesneden van zijn bloedvoorziening. Het zou uitdrogen en afsterven als het op de nieuwe plek niet snel voorzien zou worden van bloed en dus zuurstof. Hiervoor is ongeveer 24 uur nodig. Daarna beginnen langzaam de nieuwe bloedvaatjes in het stukje tong te groeien waardoor het van zuurstofrijk bloed wordt voorzien.
Maar wat gebeurt er nu met de tong. De grootte van het lapje tong (de graft) varieert nogal. De grootste van de afgelopen jaren is beide kanten van de tong 9 cm bij 1,5 cm. Dat is bijna de gehele onderzijde van de tong aan beide kanten. Meestal voldoet een veel kleiner stuk. In het verleden werd de wond die achter bleef na het wegnemen van een graft direct weer gehecht. De tong zwol wat op en de wond en vooral de knoop van de hechting werd duidelijk gevoeld. De meeste patiƫnten melden enige hinder gedurende een paar dagen. De tong is toch wat opgezwollen en praten en slikken gaat iets anders goed dan normaal. Meer klachten worden zelden aangegeven. Tot onlangs.

De laatste twee jaar viel het ons op dat er meer mensen vertelden last te hebben van hun wond. Wij gingen er dus steeds gerichter naar vragen. De aandacht voor klachten in de mond werd dus steeds groter. De klachten veranderden niet, het gesprek erover wel. Er kwam steeds meer inzicht in deze klachten en langzamerhand werd ons duidelijk dat de hechtingen toch wel als lastig werden ervaren. Dit idee werd bevestigd toen eƩn van onze patiƫnten na een aantal dagen zijn hechtingen eruit haalde en ons vertelde dat de klachten direct met 80% verminderden. De literatuur over deze operatie vermeldt al langer dat het 'open' laten van een tong mogelijk is. Eerder al had ik eens een patiƫnt waarbij de hechtingen er direct uitsprongen. De genezing verliep zonder problemen. De laatste maand hebben we bij vier patiƫnten de tong-wond open gelaten. Na de operatie wordt het niet als hinderlijk ervaren. De tong wordt minder dik en zit niet zo in de weg. Eten en drinken is direct mogelijk en de verwachting is dat deze patiƫnten ook thuis veel minder klachten hebben.
Luisteren naar patiƫnten is de belangrijkste opdracht van elke arts. Niet alleen als je het niet meer weet. Samen maken we de zorg rondom urethrachirurgie ( plasbuisvernauwingen) beter.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Naar patiƫnten wordt geluisterd

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)