BlogUrologie › Hightech robot is bijzonder geschikt voor prostaatchirurgie

Hightech robot is bijzonder geschikt voor prostaatchirurgie

LS, webredactie

Zaterdag, 1 April 2017

“Prostaatkanker is heel vaak een relatief goedaardige vorm van kanker. Dat is meteen de reden dat er niet preventief gescreend wordt op prostaatkanker. Je zou mannen onnodig belasten met de diagnose kanker”, aldus uroloog Arno Geboers.
In een vroeg stadium geeft prostaatkanker weinig tot geen klachten. “Daarom willen veel mannen hun PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) laten testen op de hoeveelheid PSA in het bloed. Een normaal PSA sluit prostaatkanker echter niet uit en een verhoogd PSA betekent zeker niet altijd dat er wel sprake is van deze ziekte”, licht uroloog Arno Geboers toe. “Kortom, een verhoogd PSA kan wijzen op prostaatkanker, maar dat hoeft niet zo te zijn.” Pijnklachten in de onderrug of het bekken kunnen wel een aanwijzing zijn.

Prostaatkanker

is vaak

goed te genezen


Kastanjegroot orgaan

“Mannen die een vorm van prostaatkanker hebben die zich wel kwaadaardig gedraagt, maar nog niet uitgezaaid is, kunnen vaak goed genezen”, aldus uroloog Geboers. “De prostaat is een kastanjegroot orgaan dat zich diep in het kleine bekken onder de urineblaas rond de plasbuis bevindt. Dit gebied is met een gewone operatie lastig te bereiken. Robotchirurgie is daarom bijzonder geschikt voor chirurgie van de prostaat en kent prima resultaten.”


“Naast de voordelen voor de patiënt biedt robotchirurgie zeker ook voor de arts voordelen. Voorheen werkten we vanuit een moeilijke houding omdat het werkgebied heel diep onderin het bekken ligt. Nu zit ik comfortabel achter een console in een hoekje van de operatiekamer en stuur ik de robot aan die achter mij staat”, aldus uroloog Arno Geboers.


3D-beeldscherm

Het is overigens een misvatting dat mensen geopereerd worden door een robot. Het hightech apparaat met de naam de ‘Da Vinci Robot’ wordt letterlijk met handen en voeten aangestuurd door de uroloog. “Via de ‘console’ zien we een 3D-weergave van de buikorganen. We kunnen dan exact zien wat we doen. Er worden meerdere holle buisjes door de buikwand gebracht met daardoor de instrumenten die verbonden zijn met de Da Vinci Robot. De robot wordt aangestuurd vanuit de console waardoor we de operatie zeer nauwkeurig kunnen uitvoeren”, aldus de specialist.

Samenwerking

Omdat de operatierobot een kostbaar apparaat is, heeft niet ieder ziekenhuis hierover de beschikking. In onze regio staat de robot in Rijnstate in Arnhem. Sinds 2011 is er een intensieve samenwerking tussen de urologen uit het Slingeland Ziekenhuis en Rijnstate. Het vooronderzoek en de nazorg vinden plaats in Doetinchem. Voor de operatie wordt de patiënt enkele dagen opgenomen in Arnhem. In Rijnstate ondergaan jaarlijks ongeveer 150 patiënten een prostaatverwijdering met de robot. Voordelen voor de patiënt Robotchirurgie geeft veel voordelen. De patiënt wordt via een kijkoperatie geopereerd. Voor de operatie wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas, zodat ruimte ontstaat om de operatie uit te voeren. Bijkomend voordeel is dat door de lichte overdruk de kleine bloedvaatjes dichtgedrukt worden, zodat het bloedverlies aanzienlijk minder is dan bij een open prostaatoperatie. Indien nodig, kunnen ook de omliggende lymfeklieren worden weggehaald. “Patiënten hebben minder napijn en verrichten vaak na enkele weken alweer lichte werkzaamheden. Niet onbelangrijk, aangezien het grootste gedeelte van de mannelijke patiënten tussen de zestig en zeventig jaar is en vaak nog in het arbeidsproces zit. Snel opknappen is voor hen van belang”, aldus de uroloog. Gericht op genezing “De prostaatoperatie is gericht op genezing van prostaatkanker. Op langere termijn zijn de voordelen van een robotoperatie ten opzichte
van een traditionele (open) operatie overigens minder groot. Door toename van ervaring kunnen de complicaties zoals incontinentie en impotentie wel vaker worden voorkomen. Indien nodig kunnen patiënten na de operatie hiervoor intensief begeleid worden door een bekkenbodemfysiotherapeut of een seksuoloog”, besluit uroloog Geboers.ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Hightech robot is bijzonder geschikt voor prostaatchirurgie

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)