BlogUrologie › Plasbuisoperaties in de Achterhoek. We worden groter en we doen het samen!

Plasbuisoperaties in de Achterhoek. We worden groter en we doen het samen!

Nieuwjaarswens Januari 2017

LS, webredactie

Maandag, 16 Januari 2017

Plasbuizen kunnen verstoppen. Littekenweefsel is vaak het probleem. Je plast niet meer lekker, het komt er maar langzaam uit. “Ik sta veel langer dan mijn vrienden”, dat is wat we vaak horen bij patiënten die zich melden met een plasbuisprobleem op de polikliniek Urologie in Doetinchem.

Sinds 2003 worden er in het Slingeland Ziekenhuis plasbuis-reconstructies gedaan. Het littekenweefsel wordt verwijderd en de plasbuis wordt, vaak met slijmvlies uit de mond, weer dicht gemaakt. Nu wijd en open, zodanig dat de urine met een grote straal kan passeren.
 
Er is ondertussen veel ervaring opgedaan. Elk jaar komen er meer patiënten naar ons toe. In 2003 was dat nog een klein aantal, maar in de loop der jaren werd steeds duidelijker dat deze manier om urethrastricturen, ofwel plasbuisvernauwingen definitief op te lossen,  succesvol is. In 2016 sloten we af met 77 van deze ingrepen.
 
Sinds een paar jaar verzorgt uroloog Erich Taubert een opleiding op dit gebied. Op 1 januari begon dokter Joost van Asten, uroloog in opleiding, met een stage van 6 maanden volledig gericht op plasbuischirurgie. Hij is in opleiding in Leiden en komt 2 dagen in de week naar Doetinchem om de kunst af te kijken.
 
In 2015 was dokter Jenneke Kramer degene die de kunst kwam afkijken. Zij is ondertussen uitgegroeid tot een ervaren urethra chirurg. Na ongeveer dertig operaties samen te hebben gedaan is ze volledig in staat om goede kwaliteit te leveren op dit gebied. Ondertussen is dokter Kramer als uroloog in Winterswijk begonnen. Niets is logischer dan in de huidige gefuseerde ziekenhuizen de kunst van de urethra-reconstructies gezamenlijk verder vorm te gaan geven.
 
In 2017 gaan we gezamenlijk verder. We zullen meer patiënten kunnen zien en werken aan een zeer korte wachttijd. We optimaliseren onze communicatie rondom het gehele proces en zorgen ervoor dat patiënten op elk moment optimaal geïnformeerd zijn over de voortgang. We vragen actief feedback om onze zorg voor patiënten met urethrastricturen zo snel en aangenaam mogelijk te laten verlopen.
 
Wij houden u op de hoogte van onze voortgang.
Wij wensen u een gezond 2017

Erich Taubert
Jenneke Kramer 
Urologen Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Plasbuisoperaties in de Achterhoek. We worden groter en we doen het samen!

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)