BlogUrologie › Urethradag 2016

Urethradag 2016

E. Taubert, uroloog

Donderdag, 17 November 2016

Voor de tweede keer werd de landelijke Urethradag georganiseerd door de afdeling Urologie van het Slingeland Ziekenhuis.  Zo'n 50 vakgenoten bezochten deze leerzame dag in Doetinchem waar zij lezing hoorden over diverse thema's met betrekking tot de urethra.

In 2014 vond dit voor de eerste keer plaats in Restaurant Wolfersveen en het succes was voor veel Nederlandse urologen de reden om ook op deze tweede urethradag in hotel villa Ruimzicht te Doetinchem aanwezig te zijn. 
 

De urethra of plasbuis is een belangrijk maar kwetsbaar orgaan waar weinig over wordt nagedacht. We plassen er gewoon door. Tot de buis dicht gaat zitten en het plassen nauwelijks meer gaat. Als je meerdere malen per dag 5 minuten of langer voor het toilet moet staan persen voordat je blaas leeg is, dan weet je wel wat een urethra is. Artsen worden niet zo vaak met dit probleem geconfronteerd.  Ook in de opleiding tot arts of zelfs uroloog is het oplossen van vernauwingen in de plasbuis een ondergeschoven kindje. Bovendien worden we nog te vaak opgeleid met een verouderde maar gemakkelijke techniek: de plasbuis oprekken of van binnenuit open snijden waardoor deze weer een tijdje goed doorgankelijk is. Slechts bij 40% heeft dit langere tijd effect. De urethradagen in de Achterhoek hebben vooral tot doel om urologen ervan te overtuigen dat deze technieken slechts spaarzaam moeten worden gebruikt. Er is namelijk een veel beter alternatief: de urethra reconstructie. 
 
Reconstructieve urologie is de chirurgie die probeert, door het gebruik van gezond weefsel een urologisch orgaan weer normaal te laten functioneren. In het geval van de urethrastrictuur (plasbuisvernauwing) kan dat door de plasbuis te openen, het vernauwde en vaak verlittekende deel te verwijderen en de plasbuis met gezond weefsel weer te herstellen. 
 
Tijdens de tweede urethradag werden 5 experts uit Nederland op dit gebied (Dokters Bosch, De Vylder, Nooter, Glas en Taubert) bereid gevonden om de discussie te leiden over thema’s die te maken hebben met deze specifieke operaties. De sessies waren bijzonder interactief en werden door de 50 bezoekende urologen als zeer leerzaam beoordeeld. De beoordelingen die door het Urologisch opleidingsassistent instituut achteraf werden verzameld, spraken lovend over deze dag. Tevens werd verzocht om een derde urethradag te organiseren, en dit gaan we zeker in 2018 doen. 
 
Het Slingeland Ziekenhuis kan terug kijken op een succesvolle urethradag. Wij nemen de verantwoordelijkheid om behalve service gerichte patientenzorg bij urethrastricturen onze kennis te delen en de urethrachirurgie de plaats te geven bij urologische Nederland die zij verdiend. Een speciaal woord van dank gaat uit naar dokter Kramer. Zij heeft een belangrijk aandeel gehad in de organisatie en het slagen van deze dag. Dokter Kramer is in 2015 en 2016 in opleiding geweest in het Slingeland Ziekenhuis voor de urethra chirurgie en onlangs begonnen als derde uroloog in het Koningin Beatrix ziekenhuis te Winterswijk. 

foto's urethrastrictuur voor en na reconstructieReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Urethradag 2016

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)