Forum Archief

Ervaring met de behandeling plasbuisvernauwing

dinsdag 17 september 2013 om 11:13

Na een val doordat een trede van een trapje afbrak (pas op voor Tomado) is mijn plasbuis dicht gaan zitten door littekenweefsel. Na dubieuze ervaringen in een plaatselijk ziekenhuis besloot ik me ergens anders te laten opereren.
In eerste instantie kwam ik terecht bij iemand in de VS die zich 100% in deze operatie had gespecialiseerd, maar gelukkig vond ik dankzij goede informatie op internet dokter Taubert in Doetinchem - een stuk dichter bij huis! Hij bleek een sympathieke vakman die eigenlijk ook het liefst alleen urethraoperaties doet.
Mijn complimenten ook voor de urologische afdeling in het Slingeland Ziekenhuis: Efficient secretariaat, aardige en goede verpleging, en voor mij eigenlijk het belangrijkste: een doeltreffende behandeling door Erich Taubert. Ik ben zelf arts (maar niet actief) waardoor ik denk dat ik  het redelijk kan beoordelen.
Ter vergelijking: in mijn plaatselijk ziekenhuis is de diagnose door de radioloog onvolledig, onnodig pijnlijk en mogelijk zelfs met beschadiging uitgevoerd.
Ik heb dit uiteraard niet opnieuw in hetzelfde ziekenhuis laten doen maar meteen een afspraak gemaakt in Doetinchem.
Daar werd het diagnostisch onderzoek zonder pijn en in minder dan de helft van de tijd uitgevoerd door Dr Taubert zelf. Dat is veel beter mijns inziens: hij weet wat hij wil zien en kent de fragiliteit van de plasbuis.
Aansluitend een kort gesprek over de foto's, behandeling en prognose.
Daar ik niet uit de buurt kom ging een en ander ook telefonisch of per email, in het algemeen ging dat goed en vlot, maar een enkele keer ging hierin ook wel eens iets fout, als ik een klein minpuntje zou moeten noemen.
Na de operatie een kort verslag aan het bed door Dr Taubert, waarbij hij meteen zei: "je kunt morgen weer naar huis".
Dat zegt alleen een arts die zeker is van zijn zaak.
Prima! Geen onnodige ziekenhuiskosten. Bijkomen kan je ook thuis.
Minister Schippers zou trots zijn op de gehele behandeling, zo snel en efficient alles is verlopen.
Op mijn vraag wanneer je kunt zeggen of het definitief is opgelost ook een duidelijk antwoord: dit kan je nooit, maar 80-90 % kans dat je er geen last meer van zult hebben. Ook een hele goede oplossing vond ik dat Dr Taubert bij de laatste controle niet uit een soort automatisme zei – zoals dat vaak gaat –  “kom over een jaar maar terug” maar:  “ Laat  elk jaar even via een kort emailtje weten hoe het gaat”.
Geen onnodige reis, geen onnodige kosten voor patient en voor de gezondheidszorg. Want als er geen kachten zijn is in 99 van de 100 gevallen een periodieke controle ook niet nodig.
Dus na 5 maanden getob met diverse katheters ben ik nu heel blij ben dat alles weer werkt “zoals het bedoeld was”.
Heel veel dank aan iedereen van de afdeling en aan dokter Taubert in het bijzonder!

Reacties

Bij dit bericht zijn geen reacties geplaatst.