Forum Archief

Nerveuse of overactieve blaas

donderdag 01 juli 2010 om 11:50

Volgens mijn huisarts heb ik een nerveuze blaas. Ik heb haar verteld dat ik vaak 's nachts eruit moet om te plassen (1-5 x) en dat ik overdag soms ook een onaangenaam 'ik moet plassen gevoel' heb ondanks dat ik een half uur geleden nog geweest ben. Urine is onderzocht, maar hier kwam niets uit. Ik heb het niet altijd even erg, soms heb ik er overdag nauwelijks last van en hoef ik 's nachts er maar één keer uit. Soms echter moet ik ook heel vaak plassen, ik word er een beetje gek van en ben dan bang dat ik als ik net in de stad loop/in de auto zit/aan het strand lig wéér moet plassen. Het doet geen pijn als ik moet plassen, maar als ik niet ga blijf ik een naar drukkend gevoel in m'n blaas houden. Het breekt wel m'n nachtrust en soms m'n sociale leven op. Heeft iemand ervaring? Wondertherapieën? Ik geloof trouwens niet dat ik een onderliggend probleem heb, ontsteking is het niet en soa zou ik ook niet moeten kunnen hebben (en de rest lijkt me vrij onwaarschijnlijk als gezonde vrouw van begin 20).

Reacties

 • Anoniem

  Ik heb een soortgelijk probleem. Ben ik net naar de wc geweest, stap ik in de auto, moet ik alweer! Heb dit al zeker een jaar. Weet eigenlijk ook niet zo goed wat ik er aan kan doen. Ik probeer wel eens mijn plas langer op te houden, er niet aan toe te geven zeg maar. Maar of dat goed is?

 • Anoniem

  Dit probleem heb ik al jaren. Op speciale dagen drink ik minimaal om dus te voorkomen dat ik moet plassen wat absoluut niet kan. Soms denk ik dat het psychisch is, maar als ik plas plas ik heel veel, dat lijkt mij dan toch weer niet psychisch...

 • Anoniem

  Hoi, ik heb dat ook. ik moet gewoon heel vaak naar de wc.zou het niet kunnen dat we een beetje incontinent worden en dat onze blaas niet zoveel plas meer kan vasthouden? of dat de spieren niet goed meer werken? ik zie hier nerveuze blaas of overactieve blaas staan. maar mischien is het wel een zwakke blaas. of is dat t zelfde? wil wel graag weten of we er iets aan kunnen doen, behalve dan weinig drinken.

 • Anoniem

  Ik heb baat gehad bij acupunctuur. Ben 5 keer geweest en sindsdien slaap ik 's nachts door of hoef ik nog maar 1 keer mijn bed uit. En ik drink juist wel veel, vooral kruidenthee (mengsel van brandnetelblaadjes, anijs en nog meer). En Irene, volgens mij is het geen zwakke blaas, want anders kan de blaas toch niet zo actief zijn, toch?

 • Anoniem

  Het is goed te zien dat er door meerdere mensen gereageerd wordt op de vraag van Kiki.

  Deze reacties geven al aan dat deze aandoening bij veel mensen voorkomt. De overactieve blaas is een blaas waar u geen controle over heeft. Door het samentrekken van de blaasspier krijgt u plotseling aandrang. Hierdoor moet u vaak kleine hoeveelheden plassen.

  Uit de verschillende reacties wordt duidelijk dat ieder van jullie er anders mee omgaat. en dat een overactieve blaas negatieve gevolgen heeft voor je dagelijkse leven. Belangrijk is te weten dat er behandelingen zijn die de klachten kunnen verminderen. In ieder geval is het verstandig minstens 1,5 liter te drinken per dag. Minder drinken geeft namelijk een meer geconcentreerde urine en dit geeft meer kans op prikkeling van de blaas.
   
  Op onze site is uitgebreide informatie te vinden over de overactieve blaas: http://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/Blaas/overactieve-blaas/22/23/48. Hier vindt u de symptomen, de oorzaken en behandelmogelijkheden van deze aandoening.

  Vriendelijke groet,

  Ans van Maanen-Gesthuizen verpleegkundig consulent, poli urologie Slingeland Ziekenhuis

 • Anoniem

  Ruim een half jaar terug kreeg ik ook last van het gevoel van steeds moeten plassen en ook pijn bij de urinewegen. Het is wel zo dat ik de afgelopen 5 jaar 5 blaasoperaties heb gehad en circa 35 chemo spoelingen. Het bleek dat mijn spieren in het bekkengedeelte verkrampt waren. Ik heb nu bekkenbodem fysiotherapie en de pijn is een stuk minder en het gevoel om steeds te moeten plassen is weg. Ik kan nu gewoon weggaan zonder me zorgen te maken waar ik kan plassen. Een heel prettig gevoel.