KenniscentrumBehandelingenbekkenfysiotherapie › elektrostimulatie bekkenbodem › Elektrostimulatie van de bekkenbodem

Elektrostimulatie van de bekkenbodem

Als u moeite hebt om uw bekkenbodemspieren aan te spannen, kan elektrostimulatie van de bekkenbodem goede resultaten opleveren. Voor deze elektrostimulatie is een probe nodig. Hiervoor wordt dezelfde soort probe gebruikt als voor de biofeedback.

Probe

De probe die tijdens het onderzoek en de behandeling wordt gebruikt dient u zelf aan te schaffen. De probe is namelijk persoonsgebonden en wordt alleen door uzelf gebruikt. De kosten liggen tussen de 20 en 65 euro. De fysiotherapeut informeert u over het juiste type probe en hoe u deze aan kan schaffen. De probe wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Werkwijze

De probe, die in de vagina of anus is aangebracht, geeft elektrische prikkels af. Dit doet geen pijn. Deze prikkels zorgen ervoor dat de bekkenbodemspieren worden aangespannen. U kunt dan leren hoe het voelt als deze spieren aanspannen en u kunt proberen om zelf mee te doen met het aanspannen.

TENS

Elektrostimulatie kan ook worden ingezet om pijnklachten te bestrijden. Deze behandeling heet TENS. TENS is een afkorting voor de term Transcutane Electro Neuro Stimulatie en houdt in dat er een elektrisch stroompje door de huid heen (transcutaan) gaat, en de zenuwen (neuro) kan beïnvloeden (stimuleren) om de pijn te verminderen. Deze behandeling kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast.
Deel deze pagina: