KenniscentrumOnderzoeken › rectale ballon › Rectale ballontraining

Rectale ballontraining

In het geval van obstipatie (moeilijke stoelgang) of van incontinentie voor ontlasting kan onderzoek en/ of behandeling met een rectale ballon uitkomst bieden. De bekkenfysiotherapeut bespreekt dit met u als u hiervoor in aanmerking komt.

Werkwijze

Bij rectale ballontraining wordt een speciale (lege) ballon in de anus gebracht, die vervolgens met lucht of water gevuld wordt met behulp van een spuit. Het vullen van de ballon gebeurt om de aanwezigheid van ontlasting na te bootsen. Het onderzoek met de rectale ballon doet geen pijn. U kunt op ieder moment het onderzoek onderbreken.

De bekkenfysiotherapeut kijkt naar het moment waarop u aandrang krijgt voor ontlasting en naar het toilet zou willen gaan en bekijkt of uw gevoel juist is. Is dit niet het geval dan kan er met de ballon getraind worden om dit te verbeteren. Ook bekijkt de bekkenfysiotherapeut of uw kringspieren en bekkenbodem goed reageren bij aandrang.
Daarnaast kan de therapeut bekijken of u op de goede manier perst tijdens het ontlasten. Als u niet goed perst dan kunt u dit leren met behulp van de rectale ballon. Hiervoor krijgt u adviezen van de bekkenfysiotherapeut.
Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de fysiotherapeut de uitkomsten met u.
Deel deze pagina: