KenniscentrumThemapolikliniekenStenen-behandelcentrum › niersteenvergruizen ESWL › Niersteen vergruizen (ESWL-behandeling)
Patiëntenfolders

Niersteen vergruizen (ESWL-behandeling)

De niersteenspecialist van Nederland zit in Doetinchem


De niersteenvergruizer wordt ook wel ESWL genoemd, wat staat voor Extracorporal Shock Wave Lithotrypsie. De niersteenvergruizer werkt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven 'tikken' als het ware de niersteen kapot. Het resterende gruis kan dan door de patiënt worden uitgeplast.

Meest-effectieve moderne apparatuur

Het Slingeland Ziekenhuis beschikt als enige ziekenhuis in Nederland over een multi inzetbare moderne niersteenvergruizer van Storz.
Doordat deze vergruizer naast röntgen ook is uitgerust met echografie, kunnen patiënten waarbij de stenen op een röntgenfoto niet zichtbaar worden, nu ook geholpen worden.
Met deze state-of-the-art vergruizer kunnen behalve stenen in de nieren ook stenen in de urineleider worden verpulverd.
Het Slingeland Ziekenhuis fungeert ook als voorbeeld-kliniek voor medici uit de hele wereld die de veelzijdige werking van het geavanceerde apparaat willen bekijken.

Bekijk hier de 360 graden-foto van de vergruizer.


Wachttijd

Voor de wachttijd die geldt voor een behandeling met de niersteenvergruizer in het Slingeland Ziekenhuis kunt u het wachttijdenoverzicht raadplegen (wachttijd staat weergegeven onder urologie).
Voor spoedpatiënten geldt dat zij (in principe) sneller terecht kunnen dan de geldende wachttijd.
Het Slingeland Ziekenhuis behandelt patiënten uit heel Nederland in het stenencentrum.
Belt u met de polikliniek Urologie om een afspraak te maken (u heeft wel een verwijsbrief nodig):
Telefoon: (0314) 32 95 72.

Poliklinische behandeling

De behandeling met de niersteenvergruizer duurt 45 minuten tot 75 minuten, afhankelijk van de grote en plaats van de steen of stenen. Behandeling vindt op de polikliniek plaats, u wordt dus niet opgenomen.
Er is gedurende de openingstijden van de polikliniek altijd een bevoegd ESWL-verpleegkundige beschikbaar voor de behandeling met de niersteenvergruizer.
Er is slechts beperkte pijnstilling voor nodig voorafgaand aan de behandeling (u gebruikt paracetamol en u krijgt een zetpil die u zelf een uur voor de behandeling moet inbrengen). Een roesje is niet nodig. De huid ondervindt aanzienlijk minder schade door de vergruizing met dit apparaat, dan bij vele andere vergruizers het geval is.
Ook de röntgenfoto van de buik kan direct op de polikliniek worden gemaakt, de patiënt hoeft hiervoor niet eerst nog naar de röntgenafdeling.

patiënt onder de niersteenvergruizerDe patiënt ligt tijdens de behandeling in een soort hangmat in de behandeltafel. In die hangmat zit een klein laagje water. De patiënt ligt met de flank (daar waar de steen zich bevindt) tegen een siliconen ballon. In de ballon zit een element dat een schokje veroorzaakt. Dit schokje verplaatst zich als een golf door het water in de hangmat. Deze golf zet zich voort door het lichaamswater en heeft een zogenaamd brandpunt ter plaatse van de steen. Het precieze brandpunt wordt bepaald door middel van röntgenstraling of echografie. Zo komt de kracht van de golf maximaal op de steen terecht. Er wordt ongeveer 3000 keer op de steen geschoten met zo'n schokgolf. De steen wordt hierdoor vergruisd. De stukjes gaan via de urineleider naar de blaas om vervolgens te worden uitgeplast.
Na de behandeling kan de patiënt pijnklachten krijgen omdat het gruis moet worden uitgeplast. In sommige gevallen leidt dit tot een korte opname in het ziekenhuis om de pijn te verminderen en eventuele restanten te verwijderen.

Meer informatie

Meer informatie over deze behandeling kunt u ook lezen in de patiëntenfolder ‘Nierstenen vergruizen'
- Wat is een niersteen
- Slingeland: behandelcentrum voor nierstenen

Demonstratrie van de werking van de niersteenvergruizer:

Wat gebeurt er met een steen die wordt vergruisd? Bekijk de demonstratie in onderstaand filmpje.

Deel deze pagina: