KenniscentrumZiekte/Aandoening › plasbuis › Plasbuis (urethra)

Plasbuis (urethra)

Bij de man en de vrouw

Plasbuis bij de manBlaas van de man met plasbuis die door de prostaat loopt.

De urethra (plasbuis of urinebuis) loopt van de blaas tot aan het uiterste puntje van de penis.
Deze buis begint als een opening in de blaas (de blaashals) van waar hij door de prostaat heen gaat. Hier wordt de plasbuis soms afgeklemd door de (groeiende) prostaatvergroting (BPH).

Onder de prostaat passeert de urethra de bekkenbodem. Hierin ligt de sluitspier (externe sphincter). Als deze sluitspier in de bekkenbodem wordt beschadigd dan ontstaat er urineverlies.
De plasbuis buigt vervolgens onder het schaambeen door en gaat deel uitmaken van de penis. Om de plasbuis vormt zich een sponsachtig lichaam dat het dikste is tussen de anus en het scrotum (balzak). Dit is tijdens een erectie goed voelbaar. Dit gedeelte van de plasbuis heet ‘bulbaire urethra’.
De plasbuis gaat nu aan de onderzijde van de penis lopen en heet hier de ‘peniele urethra’. De plasbuis gaat door de eikel (glanspenis) en verandert hier iets van vorm: de buis krijgt een iets ruimer tuitje waardoor de straal zijn vorm krijgt.
De plasbuis eindigt als meaturs op de top van de eikel.

Als de plasbuis onder de eikel of al eerder in de penis naar buiten komt heet dit Hypospadie.

Plasbuis bij de vrouw

Bij vrouwen is de urinebuis 2,5 tot 4 cm lang. Deze plasbuis loopt vanuit de blaas (blaashals) naar de vulva. De opening (het plasgaatje) bevindt zich in de vulva tussen de clitoris en de vagina-opening. De korte lengte van de urethra bij vrouwen zorgt er voor dat zij vatbaarder zijn voor besmettingen en infecties van de blaas en de urinestreek. Zo komt een blaasontsteking bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.


Deel deze pagina: