Kenniscentrum › Zorgverleners › bekkenfysiotherapeuten › Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie
algemeen
Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en helpen voorkomen van klachten in het gebied van het bekken, de buik, de lage rug en de bekkenbodem. Daarbij kunnen ze gebruik maken van apparatuur om patiënten te onderzoeken en/of te behandelen.Het Slingeland Ziekenhuis heeft geregistreerde bekkenfysiotherapeuten in dienst. Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten hebben na de 4-jarige opleiding voor fysiotherapeut nog een 3-jarige opleiding voor bekkenfysiotherapeut gevolgd, eventueel aangevuld met een 1- jarige opleiding kinderbekkenfysiotherapie.
Klachten
Bekkenfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie bij klachten zoals:- ongewild verlies van urine en/of ontlasting (incontinentie);
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
- moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting;
- verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen;
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
- pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
- begeleiding voor en na operaties in buik- of bekkengebied;bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling of door andere oorzaken;
- blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis)
Team bekkenfysiotherapeuten



Afspraak maken
De bekkenfysiotherapeut werkt op de afdeling Fysiotherapie van het Slingeland Ziekenhuis. Om een afspraak te maken heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts of specialist. Wij adviseren u om vooraf aan uw zorgverzekeraar te vragen of deze de bekkenfysiotherapie vergoedt.*Voor het maken van een afspraak met de bekkenfysiotherapeut of als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Fysiotherapie op tel.: (0314) 32 93 83. U kunt ook aan de balie van polikliniek Fysiotherapie een afspraak maken. De afdeling is telefonisch bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur (buiten deze tijden krijgt u een antwoordapparaat te horen).
Avondspreekuur op maandag
De bekkenfysiotherapeut heeft iedere twee weken ook op maandagavond een spreekuur.Verhinderd
Als u verhinderd bent voor een afspraak, dan wordt u verzocht dit liefst 24 uur van te voren te melden. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.Locatie
De afdeling Fysiotherapie bevindt zich in het souterrain van het ziekenhuis. Vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis staat de route aangegeven (Route 84). U meldt zich bij de balie van de polikliniek Fysiotherapie. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.Wilt u het volgende meebrengen:
- de verwijsbrief van uw huisarts of specialist (bij eerste afspraak);
- een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis.
- Zorg er voor dat u een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Dit is op te vragen bij uw apotheek.
Werkwijze
Tijdens de eerste afspraak bekijkt de bekkenfysiotherapeut uw klachten vanuit diverse invalshoeken en brengt deze zorgvuldig in kaart. Problemen in het bekkengebied zijn namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. De therapeut kijkt onder andere of er tijdens het bewegen problemen zijn en hoe het plassen en ontlasten gaat en of er problemen zijn op het vlak van seksualiteit.Tijdens een volgende afspraak wordt er een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek gedaan en wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. U krijgt niet alleen gerichte oefeningen, afgestemd op uw specifieke klacht, maar ook praktische adviezen en voorlichting over toiletgedrag, ademhaling en houding. Daarnaast heeft de bekkenfysiotherapeut de volgende mogelijkheden voor onderzoek en/of behandeling:- spierfunctie meten met apparatuur (bijv. biofeedback)
- training functie en bewustwording van de bekkenbodem met apparatuur
- elektrostimulatie van de bekkenbodem
- onderzoek en zonodig behandeling met behulp van een rectale ballon.
De bekkenbodemspieren

De bekkenbodem zorgt tevens voor het openen en sluiten van de plasbuis, vagina (schede) en anus. Zo zorgt de bekkenbodem ervoor dat u kunt plassen en ontlasten, u niet ongewild urine of ontlasting verliest en u seks kunt hebben. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en zijn belangrijk in het dagelijks bewegen, de toiletgang, bij seksualiteit en bij het tegengaan van rug- en bekkenpijn.
Onderzoeken, behandelingen en specifieke klachten
Voor meer informatie over onderzoeken en behandelingen, zie ook:- Bekkenfysiotherapie: onderzoeken en behandelingen
- Bekkenfysiotherapie: behandeling van specifieke klachten
- Kinderbekkenfysiotherapie (op het kenniscentrum Kindergeneeskunde)
Folders
Website’s
- www.defysiotherapeut.com informatie over alle geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.
- www. bekkenfysiotherapie.nl informatie over bekkenfysiotherapie door beroepsvereniging.
BekkenBodem app

De App is gratis te downloaden.


* Op alle diensten van het Slingeland Ziekenhuis en daaraan verbonden vrijgevestigde medisch specialisten zijn algemene betalingsvoorwaarden van toepassing. De betalingsvoorwaarden zijn verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting.
Vasovasostomie Kromme penis Prostaatkanker PSA waarde Flankpijn Blaasontsteking Bekkenbodem Sterilisatie Uroflowmetrie Goedaardige prostaatvergroting Incontinentie Niersteen Besnijdenis Blaaspijnsydroom Erectiestoornis PTNS Blaasspiegeling Plasbuisvernauwing Plasklachten Spatader balzak Bloed in urine UPJ stenose Urineverlies