KenniscentrumZorgverleners › seksuoloog › Seksuoloog

Seksuoloog

Seksuologische hulp

Wat onder seksualiteit wordt verstaan verschilt per mens. De een denkt bij seks aan vrijen en met elkaar naar bed gaan. De ander vindt dat het met liefde, romantiek en kinderen krijgen te maken heeft. Het begrip seksualiteit is dus een heel breed op te vatten begrip en niet voor iedereen hetzelfde.
Wel is het belangrijk te weten dat het te maken heeft met zowel lichamelijke, psychische als sociale factoren. Om van seks te kunnen genieten moet je dus zowel lichamelijk, psychisch als relationeel goed ‘in je vel' zitten.

De seksuoloogSeksuologe Wil Berghuis

In het Slingeland Ziekenhuis werkt mevr. W. Berghuis als seksuologe NVVS.

Veel mensen vinden het best spannend om bij de seksuoloog naar binnen te stappen. Ze vragen zich af wat er van ze verwacht wordt.
De seksuoloog doet geen lichamelijk onderzoek, maar praat alleen. Ook worden er soms oefeningen voor thuis meegegeven.
Het helpt vaak al te weten dat er heel veel mensen zijn met seksuele problemen en dat die het allemaal lastig vinden om erover te praten. De seksuoloog weet dat en houdt daar rekening mee!

Seksuele problemen

Seksuele problemen hebben vaak een negatieve invloed op het dagelijkse leven van mensen. Deze problemen kunnen leiden tot lichamelijke, psychische en relationele spanningen. Sommige mensen ervaren door seksuele problemen onrust en stress in de relatie of hebben minder zelfvertrouwen, spanningen en sombere gevoelens. Kortom er kunnen vervelende gevolgen zijn, als je er niets aan doet. Soms is het dan goed om er met een seksuoloog over te praten.

Wanneer naar de seksuoloog?

De vragen en problemen waarmee men bij de seksuoloog komt zijn heel verschillend. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verandering in seksuele behoefte, over opwindings- of erectieproblemen, problemen met orgasme of zaadlozing, of pijn bij het vrijen.
De vraag of klacht kan samenhangen met een lichamelijke aandoening waarvoor men bij de uroloog in behandeling is.

Bij een lichamelijke aandoening kan er veel veranderen, ook op het gebied van seksualiteit. Ook voor de partner kan dit ingrijpend zijn.
Sommige mensen komen met een eenvoudige vraag, zoals informatie over seksualiteit na een prostaat-operatie of bij een andere urologische aandoening. Ook is het mogelijk dat iemand alleen maar eens wil praten over de veranderde seksualiteit na een ziekte of operatie. De meeste problemen zijn met een paar gesprekken al veel minder zwaar, en praten lucht op en werkt verhelderend.
De stap naar de seksuoloog is meestal groot, het praten over een intiem levensgebied is ook best spannend. Het geeft niks als er wat emoties vrijkomen, dat hoort erbij.

Veel mensen praten liever niet over problemen met seks, en daarom lijkt het of bijna niemand ze heeft. Maar er zijn best veel mensen die problemen hebben met seks. Er zijn ook vaak oplossingen voor te vinden.
Het helpt als je weet wat de oorzaak is.
Dit zijn enkele mogelijke oorzaken voor seksuele problemen:
  • Er zijn geen of niet de goede seksuele prikkels;
  • Er zijn nare gedachten en gevoelens over seks;
  • Er zijn problemen in de relatie;
  • Er is een lichamelijke oorzaak.
Seks zit nu eenmaal tussen de oren. Vandaar dat een seksueel probleem ook psychisch en sociaal behandeld moet worden. Praten moet en werkt! Dit gebeurt bij de seksuoloog.

Afspraak maken

Voor een afspraak bij de seksuoloog is een verwijzing van één van de medisch specialisten van het Slingeland Ziekenhuis nodig. Als u behoefte hebt aan een gesprek met de seksuoloog kunt u dit bespreken met uw specialist. Die kan u doorverwijzen. Het kan ook zijn dat uw specialist u voorstelt om hulp te zoeken bij de seksuoloog. Na verwijzing door één van de specialisten krijgt u van ons secretariaat een afspraak thuisgestuurd. U hoeft dus niet zelf contact op te nemen.

De wachttijd voor een eerste afspraak met de seksuoloog is ongeveer twee weken.


Deel deze pagina: