Kenniscentrum › Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen met betrekking tot urologie


Mijn blaasontsteking gaat niet over. Moet ik naar de uroloog?

Als een infectie aan de urinewegen, zoals een blaasontsteking, niet overgaat na een antibiotica-kuur is het raadzaam dat uw urine wordt onderzocht. Dit kan uw huisarts regelen. Zo wordt duidelijk welke bacterie de infectie veroorzaakt, zodat er gericht op die bacterie een antibioticum gegeven kan worden. Als de infectie dan nog niet overgaat of snel weer terug komt is het raadzaam dat u wordt doorverwezen naar de uroloog voor nader onderzoek. De uroloog kan dan onderzoeken wat de oorzaak is.

Er komt prostaatkanker voor in de familie. Moet ik mijn PSA-waarde laten controleren?

Als u zich zorgen maakt omdat er bijvoorbeeld prostaatkanker is geconstateerd bij iemand in uw omgeving raden wij u aan hierover een gesprek te hebben met uw huisarts. Als er reden is voor een onderzoek zal de huisarts dit doen. Het gaat dan niet alleen om het meten van de PSA-waarde in uw bloed, maar ook om een lichamelijk onderzoek naar de prostaat (rectaal toucheren). Soms is het nodig dat de huisarts u verwijst naar de uroloog om voldoende duidelijkheid te krijgen. De uroloog kan dan een echografie maken van de prostaat, eventueel aangevuld met een biopsie (daarbij wordt er een stukje weefsel weggehaald voor onderzoek).
 

Algemene vragen

Moet ik een verwijsbrief hebben voor een afspraak?

Patiënten zijn verplicht bij de eerste polikliniekafspraak een verwijsbrief van de huisarts, tandarts, verloskundige of andere medisch specialist te overleggen. Patiënten zonder verwijzing moeten de kosten van het bezoek en eventuele behandeling in het Slingeland Ziekenhuis zelf betalen, omdat de zorgverzekeraars de zorg dan niet meer vergoeden.
Patiënten hebben voor elk nieuw gezondheidsprobleem een nieuwe verwijsbrief nodig. Een verwijsbrief is niet vereist voor patiënten die zich op de Spoedeisende Hulp melden.
 

Moet ik mij eerst inschrijven voor mijn afspraak?

Neemt u een geldig legitimatiebewijs mee naar het ziekenhuis. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan eerst bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis.De Inschrijfbalie bevindt zich op de begane grond, links naast de centrale receptie bij de hoofdingang.
Neemt u uw verzekeringsgegevens en uw identiteitsbewijs mee als u zich meldt bij de inschrijfbalie. Wij registreren uw burgerservicenummer, omdat we dit wettelijk verplicht zijn. Wilt u bij veranderingen van uw gegevens (naam, adres, huisarts, zorgverzekeraar) altijd uw verzekeringspapieren of -pasje meenemen.
Na inschrijving kunt u naar uw afspraak.

Kan ik een specifieke vraag over mijn gezondheid stellen via e-mail?

U kunt geen vraag stellen over uw eigen gezondheid via een e-mail aan een van onze zorgverleners. Wij kunnen niet garanderen dat het e-mailverkeer op een veilige wijze plaatsvindt zodat uw persoonlijke gevens beschermd zijn tijdens de verzending.
U kunt via Mijn Slingeland in een veilige omgeving een vraag stellen aan een zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Dat gaat middels een E-consult aan het specialisme. De secretaresse zorgt dat uw bericht bij de juiste persoon terecht komt voor beantwoording.  
Als u (nog) niet onder behandeling bent van een specialist in het Slingeland Ziekenhuis raden we u aan om bij gezondheidsklachten eerst contact op te nemen met uw huisarts. Die zal u adviseren en indien nodig een verwijsbrief geven naar een specialist in het ziekenhuis. Specifieke vragen over uw gezondheid kunt u dan tijdens een consult stellen.