Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Aangeboren kromme penis

Congenitale peniele curvatuur

Gepubliceerd op: 06 december 2021

In zeldzame gevallen worden mannen geboren met een verkromming van de penis. Bij de aangeboren kromstand gaat het meestal om een kromming van de eikel naar beneden. Dit wordt vaak pas ontdekt in de pubertijd wanneer interesse in seks ontstaat en vergelijking met andere stijve penissen mogelijk wordt. Ook de ontdekking dat penetratie niet mogelijk is kan een reden zijn om naar een arts te gaan.

Oorzaak

De kromming van de eikel wordt veroorzaakt door stug weefsel dat zich aan de onderkant (in stijve toestand aan de voorkant) van de penis rondom de plasbuis bevindt. Hierdoor gedraagt de plasbuis zich als de pees van een gespannen boog die de zwellichamen kromtrekt.
In uitzonderlijke gevallen ontstaat er een draaïng of scheefstand van de penis doordat een van beide zwellichamen in groei achterblijft en minder in grootte kan toenemen dan de andere zijde.

Behandeling

Deze kromstand kan alleen met een operatie worden gecorrigeerd. Hierbij wordt het stugge weefsel weggehaald en kan de penis weer recht zwellen. Soms is het nodig de zwellichamen iets in te korten, zodat ook een laatste kromming nog kan worden rechtgetrokken.

Laatst bijgewerkt op: 06 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten