Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Spoelen van een katheter

Gepubliceerd op: 13 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Een blaaskatheter die goed doorgankelijk is hoeft niet gespoeld te worden. Ook niet voor de zekerheid of om verstopping te voorkomen. Spoelen van een katheter kan namelijk irritatie van de blaas veroorzaken.

Zie ook stappenplan: katheter loopt niet

Praktische oorzaken van een blaaskatheter die niet doorloopt

Wanneer er geen urine meer in de opvangzak loopt, controleert u eerst of er mogelijk sprake is van één of meerdere van de volgende oorzaken:

  • een knik in de slang;
  • een knik in de opvangzak;
  • een broek die te strak zit waardoor de slang afknelt;
  • de opvangzak hangt hoger dan de blaas;
  • de opvangzak is niet op de juiste manier aangesloten;
  • de patiënt heeft te weinig gedronken.

Stolsels, gruis en andere verstoppingen

NaCL 0,9%

Als de katheter verstopt zit en er dus geen praktische oorzaak is, kan de katheter gespoeld worden met blaasspoelvloeistof NaCL 0,9 % om te kijken of de katheter nog wel doorgankelijk is. Door te spoelen kunnen stolsels, gruis of andere verstoppingen loskomen uit de katheter waardoor deze weer goed doorgankelijk is.
Als je de NACL 0,9% niet in de katheter kan krijgen of de vloeistof loopt niet terug, dan moet de katheter verwijderd worden en een nieuwe ingebracht worden. Knip de katheter eventueel los, om te kijken wat de reden is van de verstopping.
Als dit probleem zich herhaaldelijk voordoet, kunt u eventueel een ander soort katheter gebruiken

Steenaanslag

Een katheter kan ook verstopt raken door steenaanslag. Dit kunt u nakijken door de oude katheter, na het wisselen, los te knippen en de binnenkant te bekijken. Blijkt dat een katheter meerdere keren in een paar weken verstopt zit door steenaanslag, dan kunt u in overleg met de arts de katheter spoelen met ‘Solutio G’.

Solutio G

Daarbij is het belangrijk dat de katheter gevuld is met deze spoelvloeistof, door de vloeistof rustig in te spuiten en vervolgens een klem te plaatsen zodat de vloeistof in de katheter blijft. Spoel met een kleine hoeveelheid vloeistof (30 ml.). Zo voorkomt u dat er grote hoeveelheden in de blaas terecht komen, alleen de katheter hoeft te worden gespoeld. Het is beter om de katheter 2 keer met een hoeveelheid van 30 ml te spoelen, dan 1 keer met 50 ml.

De Solutio G moet een paar minuten inwerken. Daarna kunt u de vloeistof er weer uit laten lopen en de handeling herhalen. Door het spoelen op deze manier lost de steenaanslag op, waardoor de katheter doorgankelijk blijft en niet zo vaak gewisseld hoeft te worden.
Na overleg met de arts, kan begonnen worden met het 2 keer per week spoelen van de katheter. Na een verloop van tijd kan dit worden afgebouwd en indien mogelijk gestopt.

Pijn bij wisselen katheter door steenaanslag

Het wisselen van een katheter kan voor de patiënt ook pijnlijk zijn door eventuele steenaanslag aan de buitenkant van de katheter. Een mogelijke oplossing kan dan zijn om voor het wisselen van de katheter, te spoelen met Solutio R. Hierdoor zal de steenaanslag aan het uiteinde en de buitenzijde van de katheter oplossen. Door de vloeistof via de katheter ook in de blaas te brengen, kan de steenaanslag oplossen op het gedeelte van de katheter dat in de blaas ligt. Hierdoor is het wisselen minder pijnlijk voor de patiënt.
Na overleg met de arts, spuit u de vloeistof in de katheter. Laat deze 15 minuten inwerken en daarna weer afvloeien. Hierna kunt u de katheter wisselen.

Laatst bijgewerkt op: 07 oktober 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep