Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Sterilisatie van de man: vasectomie

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Anticonceptie is op vele manieren mogelijk. Eén manier van anticonceptie is sterilisatie van de man. Door sterilisatie zal de man onvruchtbaar worden.
Een sterilisatie beschermt niet tegen soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen), zoals aids, gonorrhoe of syfilis.
Een sterilisatie beïnvloed uw seksleven niet. Soms zien we zelfs dat het seksleven er op vooruitgaat omdat de angst op zwangerschap verdwijnt en er ongecompliceerd genoten kan worden. De erectiekracht en het gevoel wordt door een sterilisatie niet veranderd.

Een sterilisatie is in principe onomkeerbaar. Een hersteloperatie (vasovasostomie) is mogelijk, maar kan mislukken.

Drie maanden na de sterilisatie is de man onvruchtbaar.

Zie ook:

Operatie

De operatie is relatief eenvoudig, veilig en uit te voeren op de poliklinische operatiekamer die ongeveer 10 minuten duurt. Urologen voeren deze ingreep zeer vaak uit. Gemiddeld doen ze tijdens hun hele carrière ongeveer 6.000 tot 10.000 sterilisaties.

De operatie gebeurt onder lokale verdoving. In de balzak wordt een verdovend middel ingespoten, waardoor de patiënt niet voelt dat de huid wordt ingesneden. De patiënt voelt wel dat de uroloog aan de zaadleiders trekt. Dit geeft een weeïg gevoel in de onderbuik.

De uroloog snijdt tijdens de operatie de zaadleiders door en haalt ongeveer een centimeter weg. De kant die vastzit aan de zaadbal en bijbal wordt open gelaten. Het zaad kan hierdoor vrijkomen en wordt in de bloedbaan en lymfebanen opgenomen. Dit voorkomt stuwingspijn in de bijbal. Hierdoor komen er geen zaadcellen meer in het zaadvocht.
Na het verzorgen van de zaadleiders worden de wondjes opengelaten. Deze zijn zo klein dat ze vrijwel direct dichtgaan.

De lichte pijn na de operatie kan met een paracetamol worden verholpen.

Complicaties

Complicaties zoals nabloeding en ontsteking komen heel weinig voor (minder dan 1%). Een bloeding is gemakkelijk te verhelpen. Indien de bloeding alleen in het scrotum voorkomt kan de balzak wat opzetten en krijgt die later alle kleuren van de regenboog. Dit gaat met weinig klachten gepaard.
Heel soms krijgt een man na de sterilisatie een zwaar gevoel in de bijbal. Dat is mogelijk door stuwing van de zaadcellen die ook na de sterilisatie nog geproduceerd worden. Als de zaadleiders aan deze zijde open worden gelaten tijdens de operatie, kan geen stuwing ontstaan.
Ongeveer 5% van de mannen die een sterilisatie ondergaat, heeft pijn ter hoogte van de zaadbal of bijbal, vooral ook bij een zaadlozing of na geslachtsgemeenschap. Het gaat dan om Post-vasectomie pijn (PVP).

Onderzoek van sperma

Na drie maanden wordt een sperma-onderzoek gedaan. Dan is pas zeker of de man onvruchtbaar is en de operatie is geslaagd. Hiervoor levert de patiënt een potje met zijn sperma in bij de polikliniek. Een laborant controleert of er nog zaadcellen in het sperma zitten.
Als er minder dan 5 restzaadjes (niet bewegelijk) zichtbaar zijn in het vocht mag de operatie als 100% geslaagd worden beschouwd.
Het is mogelijk dat er nog oude, niet beweeglijke zaadcellen in het zaadvocht worden aangetroffen. De operatie is dan wel geslaagd, maar heeft nog een vervolg onderzoek nodig om dit te kunnen bevestigen. Het sperma zal dan drie maanden later nogmaals onderzocht worden.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 november 2024

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep