Katheter vanuit de nier
Gepubliceerd op: 09 december 2021Als de verbinding tussen de nier en de blaas, de urineleider, niet goed functioneert, kan de patiënt de urine niet kwijt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een niersteen in de urineleider.
Als dit het geval is, ontstaat vaak koorts en is de patiënt erg ziek. De behandeling bestaat dan uit een opname in het ziekenhuis en het toedienen van antibiotica via een infuus.
Als dit de koorts en het zieke gevoel niet laat verdwijnen dan wordt een stent (buisje) ingebracht in de urineleider, ook wel een dubbel J katheter of een nefrostomiekatheter.
Dubbel J katheter
Bij het aanbrengen van een inwendig dubbel-J-katheter plaatst de uroloog een buisje in de urineleider, door middel van een cystoscopie, zodanig dat het ene uiteinde in het nierbekken ligt en het andere uiteinde in de blaas. Dit buisje is niet zichtbaar. Het buisje kan wel plas- of pijnklachten geven.
Bij de behandeling van de steen door middel van een ureterorenoscopie blijft het ‘dubbel J kathether' achter in het lichaam.
Nefrostomiekatheter
Bij een nefrostomiekatheter wordt via de flank van het lichaam een buisje aangebracht in het nierbekken en is via een verlengstukje aan een (been)zak verbonden. Het slangetje komt dus naar buiten. Om te voorkomen dat het buisje uit de nier losraakt, hangt het katheter met een krulletje vast in de nier of wordt dit met een hechting aan de huid vastgezet.
Laatst bijgewerkt op: 09 december 2021