Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hersteloperatie na sterilisatie: vasovasostomie

bij de man

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Vasovaso Kliniek

De urologen van de Vasovaso kliniek kunnen de sterilisate bij veel mannen weer ongedaan maken. De uiteinden van de doorgeknipte zaadleiders worden dan opnieuw aan elkaar gezet (vasovasostomie).  Daarover is de websie Vasovasokliniek.nl ontwikkelt.

Bereikbaarheid

De Vasovaso-kliniek is bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 99. Op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur en op dinsdagavond van 17.00 tot 20.30 uur.
Bel gerust voor meer informatie.

Wat is de beste tijd om te bellen?

Heeft u vragen over deze operatie? U kunt ons het beste op dinsdagavond bellen tussen 17.00 en 19.00 uur. 

Operatiemethode

Na het openen van het scrotum (balzak) worden de zaadleiders opgezocht. Beide uiteinden worden vrijgemaakt en doorgesneden. De bijbal wordt 'gemasseerd' om te zien of er zaad door dit uiteinde van de zaadleider naar buiten komt. Dit is het moment waarop het uiteindelijke succes van de operatie kan worden ingeschat. Als er geen zaad passeert moet de zaadleider worden ingekort tot er zaad naar buiten komt. Het succespercentage van de operatie daalt hierdoor sterk. Het andere uiteinde van de zaadleider wordt ontdaan van het littekenweefsel. Er wordt water door de zaadleider gespoten om te zien of de doorgang vrij is. Als dit lukt kunnen de beide uiteinden aan elkaar worden gezet.

Resultaat

Gemiddeld is de kans op een succesvolle operatie zo’n 85%. Een geslaagde operatie leidt bij ongeveer 50% van de koppels tot een zwangerschap. De kans op succes is afhankelijk van de methode van sterilisatie, de duur tussen de sterilisatie en de hersteloperatie, de toestand van het zaad en de genezing van de opnieuw aan elkaar gezette uiteinden van de zaadleider.

Folder

In de folder 'Hersteloperatie na sterilisatie' staat uitgebreide informatie over het intakegesprek met de uroloog, de voorbereiding op de operatie, de operatiemethode, adviezen voor na de operatie en de mogelijke risico's. Deze folder vindt u op www.vasovasokliniek.nl.

Kosten en vergoeding

Houd er rekening mee dat deze behandeling niet onder de basiszorgverzekering valt en dus in principe niet wordt vergoed. Het kan zijn dat u een aanvullende zorgverzekering hebt die de kosten (gedeeltelijk) vergoedt. U bent als patiënt zelf verantwoordelijk om na te gaan of uw behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed.
Meer informatie vindt u op de website www.vasovasokliniek.nl.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep