Belang van goede fixatie van een katheter
-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-
Het voorkomen van frictie en/of tractie op de verblijfskatheter is belangrijk. Door de katheter goed te fixeren, blijft de bewegingsvrijheid behouden maar wordt beschadiging aan de urethra en blaas voorkomen.
Fixatie van katheters
- Een suprapubisch katheter fixeer je door een fixatiepleister op de buik of het been te bevestigen en daar de katheter in te leggen. Let wel op dat deze bevestiging niet voor tractie zorgt.
- Een urethrale katheter kun je fixeren met behulp van een elastische katheterhouder of een fixatiepleister. Fixeer afwisselend op beide benen.
Fixatie van urinezakken
Urinezakken kunnen worden bevestigd aan het bovenbeen of onderbeen. Hiervoor zijn speciale houders ontwikkeld. Deze beenbanden of beenzakhouder, houden de urinezak op de plaats zonder te knellen.
Let er wel op dat de slang van de urinezak niet te lang of te kort is. Dit kan tractie veroorzaken. Meestal is het mogelijk de slang van de urinezak op de juiste lengte te knippen.
Speciaal voor de bewegelijke gebruiker van urinezakken zijn er katoenen holsters leverbaar. Deze holsters zijn draagbaar op zowel het bovenbeen als het onderbeen en zijn te dragen als een soort sok of kous.
Zie: fixatiemateriaal beenzak
Bevestiging van de urine-opvangzak aan de katheter
De koppeling van de katheterzak moet zo ver mogelijk in de aansluiting van de katheter gedrukt worden. De eerste keer gaat dat wat stroef. Deze bevestiging is voldoende. Plak over deze aansluiting geen tape of iets dergelijks. Mocht er dan per ongeluk aan de katheter getrokken worden, dan kan de aanluiting loslaten in plaats van dat de katheter uit de blaas getrokken wordt.
Laatst bijgewerkt op: 25 november 2021