Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Absorberende incontinentiematerialen

Gepubliceerd op: 13 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

 

  • Verbanden met hechtstrip; verband verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen. Het verband dient in goed aansluitend ondergoed gedragen te worden.
  • Verbanden zonder hechtstrip: verband verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen. Dit verband dient gefixeerd te worden door, bij voorkeur, een goed sluitende onderbroek met een breder kruis of een fixatiebroekje; dit zijn herbruikbare, elastische netbroekjes.
  • Inlegger voor extra absorbtie: verband zonder hechtstrip en plastic achterkant. Deze kunnen in een pants, slip of flex gelegd worden om de opvangcapaciteit te verhogen.
  • Herenverbanden: verbanden die speciaal anatomisch ontworpen zijn voor mannen. Verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen
  • Incontinentiebroekjes (pants): dit zijn wegwerpbroekjes die worden gedragen als gewoon ondergoed. Ze zijn elastisch, verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten. In deze pants mogen geen verbanden gebruikt worden, uitgezonderd de vocht doorlaatbare  inlegger voor extra absorbtie.
  • Slips: ze zijn ontworpen voor mensen met een zwaardere vorm van incontinentie. Verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten met hersluitbare plakstrips aan de zijkant.
  • Flex: ze zijn ontworpen voor mensen met een zwaardere vorm van incontinentie. Verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten met een elastische band om het middel.
  • Zwemslips: deze zijn ontwikkeld voor mensen met ontlasting incontinentie. Het uiterlijk is als een gewone zwembroek, doch eventuele ontlasting wordt opgevangen. Deze zwemslips worden, over het algemeen, niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wasbaar incontinentiemateriaal

Er bestaan ook wasbare incontinentiematerialen ter bescherming. Deze broekjes lijken op gewoon ondergoed, echter het kruis is voorzien van absorberend materiaal dat ingenaaid is in ondoorlaatbaar materiaal waardoor er geen lekkages zouden kunnen optreden. Deze broekjes kunnen alleen gebruikt worden bij een zeer lichte tot lichte vorm van incontinentie, met name urine-incontinentie. Wasbaar materiaal kan ook gebruikt worden als men een allergische reactie krijgt op wegwerpmateriaal. Wasbaar incontinentiemateriaal wordt niet standaard door iedere zorgverzekeraar vergoed. Dit dient eerst aangevraagd te worden bij de zorgverzekeraar.


(Bron: Medireva)

Laatst bijgewerkt op: 13 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

vasovaso-team-2024.png
Hersteloperatie na sterilisatie bij mannen