Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Onaangenaam ruikende urine

Gepubliceerd op: 13 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Onaangenaam ruikende urine ontstaat doordat er bacteriën in de urine zitten. Mensen met een katheter hebben altijd bacteriën in de blaas die zich daar normaliter niet bevinden. Als mensen klachten ondervinden dan wordt aangeraden om een kweek af te nemen.
Soms blijft de stank aanwezig ook na verscheidene antibioticakuren en krijgt iemand zoveel antibiotica dat dit ook niet meer helpt.

Mogelijke oplossingen:

  • 2 liter drinken per dag
  • Nieuw katheter
  • Sneller wisselen opvangzak
  • Antibiotica tegen urineweginfectie
  • Cranberries of cranberriesap
  • Andere soort katheter
  • Druppels azijn of waterstofperoxide 3% in de opvangzak.

Casus

Patiënte, vrouw van 66, met een urethrale katheter vanaf 2004.
Vanaf het begin speelden er problemen met de katheter. In eerste instantie was er sprake van hinderlijke verstoppingen, daarna kreeg ze ook zeer regelmatig urineweginfecties. Als de verpleegkundige de katheter kwam wisselen dan rook je de urine al op afstand.
We hebben meerder soorten katheters geprobeerd en haar sneller de opvangzak laten verwisselen. Dit hielp niet tegen de onaangename geur.
Er werden geregeld kweken afgenomen en deze waren altijd positief. Daarop is het advies gegeven om cranberries te gaan gebruiken. Maar dit bood geen soelaas. Ze kreeg de ene antibioticakuur na de andere.
Na overleg met de uroloog, heeft die besloten een suprapubisch katheter aan te leggen.
We hebben bij deze mevrouw thuis getest of de blaas überhaupt gevuld kon worden. Dat ging helaas niet door de enorme blaaskrampen. Vervolgens is besloten om dit onder narcose te doen. Uiteindelijk heeft mevrouw nu een charrière 20 zilvercoated katheter gekregen en deze wordt om de 4 weken gewisseld. Met resultaat! De urine ruikt niet meer.

Laatst bijgewerkt op: 13 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep