Niersteen vergruizen (ESWL-behandeling)
Gepubliceerd op: 09 december 2021De ESWL-behandeling betreft een behandeling op de polikliniek Urologie met de niersteenvergruizer. De behandeling duurt ongeveer een uur. Er wordt een hoge concentratie schokgolven op de steen gericht waarbij de intensiteit steeds verder wordt opgevoerd.
Het is de bedoeling dat de nier- of uretersteen hierdoor uiteen valt in kleinere fragmenten of gruis, zodat dit uit geplast kan worden. Dit betekent dus dat u na de vergruizing kolieken kan krijgen.
Gebruikt u bloedverdunners?
Gebruikt u bloedverdunners dan moet u dit melden aan uw behandelend arts, zij kunnen namelijk de kans op een nabloeding vergroten. Samen met uw behandelend arts zal besloten worden of de vergruizing door kan gaan.
Voorbeiding
Vanaf 4 uur voor het tijdstip van de behandeling moet u nuchter blijven,en mag u dus niets meer eten en drinken.
De behandelend arts heeft u een pijnstiller gegeven. Deze neemt u een uur voor de afspraak in.
Behandeling
Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel met ontkleed bovenlijf. Er wordt door de verpleegkundige gel op uw rug aangebracht. Deze gel zorgt voor een goede geleiding van de schiokgolven naar de steen.elei zorgt voor een goede geleiding van de schokgolven. Tijdens de behandeling kan u de tikken van de geluidsgolven ook zelf horen, de verpleegkundige zal de intensiteit van de geluidsgolven opvoeren en zal rekenig houden met de klachten die u daarbij ervaart.
Na de behandeling mag u naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden, daarom kan u het beste iemand meenemen om u naar het ziekenhuis te brengen en halen.
Na de behandeling
Het kleine gruis van de steen wat is overgebleven zal u gaan uitplassen. Meestal gaat dit gepaard met wat bloedverlies en soms ook met koliekpijn. U krijgt hiervoor pijnstillers mee.
Zijn de pijnstillers niet effectief genoeg zijn of u krijgt koorts dan dient u direct contact op te nemen met de polikliniek Urologie (0314) 32 95 72 en buiten werktijden met de Spoedeisende Hulp (0314) 32 95 37.
Als u voor behandeling doorgestuurd bent door een ander ziekenhuis, dient u contact op te nemen met de polikliniek of Spoedeisende Hulp van uw eigen ziekenhuis.
Als u pijn heeft adviseren we u om wat minder te drinken. Ervaart u geen pijn, dan is het juist goed om veel te drinken. De kans dat het gruis probleemloos uitplast neemt zo toe.
Wij verzoeken u om uw urine op te vangen zodat u de steentjes kunt u inleveren bij uw controleafspraak. In het laboratorium onderzoeken we de samenstelling van de steen. Zo kunnen we de oorzaak van het ontstaan ervan achterhalen.
Laatst bijgewerkt op: 16 december 2021