Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Afscheiding bij mensen met een katheter

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Mensen die een katheter hebben, kunnen afscheiding krijgen die geel of groen van kleur is. Vaak wordt dit omschreven als pus, maar dat is het niet Het verschil tussen afscheiding en pus is, is dat pus geïnfecteerd is. Pus stinkt en afscheiding niet.
Deze afscheiding ontstaat omdat het lichaam reageert op het lichaamsvreemde voorwerp, de katheter. We zeggen dan ook wel dat de katheter ‘draagt’.

Afscheiding komt regelmatig voor bij mensen met een urethrale katheter. Dit komt doordat het slijm van de urethra niet meer uit geplast kan worden. Normaal gebeurt dat wel, maar door de katheter is dat niet mogelijk. Omdat de katheter irritatie kan veroorzaken, kan de urethra kan ook meer slijm gaan maken. Hier is helaas niets aan te doen.
Het verschilt er van persoon tot persoon of iemand last heeft van afscheiding.

Wildvlees bij suprapubisch katheter

Mensen die veel last hebben van afscheiding met een suprapubisch katheter, vormen ook sneller wildvlees. Wildvlees is het beste met zilvernitraat te behandelen.

Wat te doen bij afscheiding?

De enige mogelijke oplossing is om te reinigen met water (geen zeep!), bij een suprapubisch katheter de insteek met water schoon te maken en het splitgaasje regelmatig verschonen.

Laatst bijgewerkt op: 25 november 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten