Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Besnijdenis

Circumcisie

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Bij een besnijdenis haalt de uroloog de voorhuid van de penis weg. Sommige mannen laten zich besnijden omdat het bij hun godsdienst of cultuur hoort of omdat zij het hygiënischer vinden. Bij anderen is het nodig vanwege een vernauwde voorhuid.

Soorten besnijdenis

 

 • Volledige besnijdenis (radicale circumcisie)
  De voorhuid wordt totaal verwijderd. Na de operatie is de eikel volledig bloot.
 • Gedeeltelijke besnijdenis (partiële circumcisie)
  In sommige gevallen is het mogelijk om een gedeelte van de voorhuid te behouden. Alleen de binnenzijde van de voorhuid wordt verwijderd. De buitenzijde wordt omgeklapt en vormt een nieuwe, maar half zo lange voorhuid. Het resultaat van de besnijdenis kan vanuit cosmetisch oogpunt tegenvallen omdat de voorhuid de eikel soms niet geheel bedekt. De gedeeltelijke besnijdenis leidt alleen tot een cosmetisch bevredigend resultaat als de oorspronkelijke voorhuid zeer veel lengte had.
 • Verwijdingsplastiek: inknippen van de vernauwde voorhuid
  Als er een klein vernauwend deel in de voorhuid bestaat kan dit worden ingeknipt. Er ontstaat een wond die zodanig wordt dicht gehecht dat er geen vernauwing meer ontstaat.
 • Sunnet of religieuze circumcisie
  Vele culturen en geloven hebben het gebruik om jongens op een bepaalde leeftijd te besnijden. Dit is meestal een volledige besnijdenis.

Gang van zaken

Alle operaties duren ongeveer 20 minuten en kunnen onder lokale verdoving worden uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer van de poli Urologie. Alleen voor jonge kinderen wordt het een dagopname en is de operatie onder narcose.

Meer informatie over de gang van zaken bij een besnijdenis vindt u in de folder: Circumcisie bij volwassenenLaatst bijgewerkt op: 09 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten