Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Biofeedback

EMG-onderzoek bekkenfysiotherapie

Gepubliceerd op: 06 december 2021

Na een inwendig bekkenbodemonderzoek kan de bekkenfysiotherapeut in overleg met u besluiten om een ‘biofeedback onderzoek' te doen.

Bij een biofeedback-onderzoek wordt een smal instrument, de probe, in de vagina of in de anus gebracht om de activiteit in uw bekkenbodemspieren te meten.

Probe

De probe die tijdens het onderzoek en de behandeling wordt gebruikt, dient u zelf aan te schaffen. De probe is namelijk persoonsgebonden en wordt alleen door uzelf gebruikt. De kosten liggen tussen de 20 en 65 euro. De fysiotherapeut informeert u over het juiste type probe en hoe deze aan te kunnen schaffen. De probe wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Werkwijze

De fysiotherapeut zal u vragen om de spieren te spannen, te ontspannen, te persen en te hoesten. Op een beeldscherm wordt de activiteit van de bekkenbodemspieren weergegeven. De bekkenfysiotherapeut bespreekt deze waardes met u.
Het onderzoek doet geen pijn. Als u toch pijn voelt of het onderzoek vervelend vindt kunt u het onderzoek op elk moment stoppen. De fysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat er gebeurt.

Uitkomst

De fysiotherapeut zal alle uitkomsten en bevindingen met u bespreken. Daarna wordt samen met u een behandelplan opgesteld dat specifiek op uw situatie is afgestemd.

Training met persoonsgebonden probe

Tijdens de behandeling kan de bekkenbodem ook getraind worden door middel van biofeedback met de probe. Dit hulpmiddel wordt gebruikt om de spieren op de juiste wijze te leren spannen en ontspannen.

Links een afbeelding van de probe ingebracht via de anus. 

Rechts een afbeelding van de probe ingebracht via de vagina.

Laatst bijgewerkt op: 09 september 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep