Blaasspoeling bij cystitis
Gepubliceerd op: 13 december 2021-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-
Bij een blaasspoeling brengt de verpleegkundige een vloeistof in de blaas via een katheter. Er zijn verschillende soorten blaasspoelingen: zoals bij blaaskanker en bij een verblijfskatheter.
Deze tekst gaat over blaasspoeling bij interstitiële cystitis (blaaspijnsyndroom) of recidiverende urineweg-infecties.
Blaasspoeling bij interstitiële cystitis of recidiverende urineweg-infecties
Blaasspoelingen bij verschillende vormen van cystitis
- interstitiële cystitis (blaaspijnsyndroom)
- recidiverende urineweg-infecties
- radiocystitis (bestralings-cystitis)
De blaas wordt gespoeld met een vloeistof die de GAG-laag van de blaas herstelt. Hierdoor treedt minder snel een blaasontsteking op. Bij patiënten met interstitiële cystitis kan het een vermindering van klachten geven. Deze blaasspoeling kan zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Het katheteriseren gebeurt met een eenmalige katheter. De patiënt kan zichzelf leren katheteriseren en de spoeling zelf toedienen of de verpleegkundige voert de behandeling uit.
Herstel van de GAG-laag
De binnenkant van de blaas is bekleed met een beschermlaag, de Glycosamineglycaanlaag (GAG–laag). Deze GAG-laag bestaat o.a. uit hyaluronzuur en chondroitine. De beschermlaag kan beschadigd zijn bij de diverse vormen van cystitis. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen in de urine doorgelaten worden en pijn en aandrang kunnen veroorzaken. Om de GAG- laag te herstellen kan de arts een blaasspoeling voorschrijven. Er zijn diverse merken blaasspoelingen op de markt. De meest voorkomende zijn:
- Laluril
- Cystistat
- Gepan
- Uracyst
Deze spoelingen bevatten chondroitinesulfaat en/of hyaluronzuur die ervoor zorgen dat de GAG-laag zich kan herstellen en de beschermende functie terugkrijgt.
Toedienen
De spoelingen worden via een katheter toegediend en moeten minimaal een half uur, maar het liefst één uur in de blaas gehouden te worden.
De spoelvloeistof bevindt zich in een kant-en-klare spuit of in een flacon. De vloeistof wordt bewaard en toegediend op kamertemperatuur.
- De spoeling uit de flacon wordt in een 60 cc. spuit opgezogen.
- Als de katheter is ingebracht, laat u eerst de urine uit de blaas lopen, daarna sluit u de spuit direct aan op een katheter met luerlock of via een connector tussen de spuit en de katheter.
- De vloeistof spuit u rustig in de blaas en de katheter wordt verwijderd. De vloeistof kan na een uur worden uitgeplast.
Frequentie van spoelingen
De spoelingen worden volgens voorschrift van de arts toegediend, over het algemeen in een frequentie van 1x per week gedurende 4-6 weken. Daarna wordt er gestreefd naar een onderhoudsdosering die 1x per maand wordt gegeven.
Levering
De blaasspoelingen en de katheters worden via een recept en machtiging geleverd via de medisch speciaalzaak of via de apotheek.
Sinds 2015 worden deze blaasspoelingen niet meer vergoed door de zorgverzekering.
Laatst bijgewerkt op: 07 oktober 2022