BlogAlgemeen › Blaaspijnsyndroom

Blaaspijnsyndroom

E. Taubert, uroloog

Dinsdag, 29 Juni 2010

De gemiddelde patient met het blaaspijnsyndroom spendeert gemiddeld 5 jaar en minstens 5 dokters voordat de aandoening wordt herkend, gediagnosticeerd en adequaat behandeld. De hoeveelheid patienten met deze aandoening wordt tot op heden ernstig onderschat.

Meestal begint de ziekte al op 16-17 jarige leeftijd en ontwikkelt langzaam tot het frustrerende pijnsyndroom dat vaak moeilijk te behandelen is. Meestal is de reden dat een dergelijke situatie ontstaat terug te voeren op eerdere blaasontstekingen, operaties, katheterisaties of ander trauma aan de lagere urineweg.
 
Als andere auto-immuun reacties ontspoort het regelmechanisme en ontstaat chronische pijn in de blaas. Op dat moment is de aandoening nog slechts gelokaliseerd in de blaas. Langzaam ontstaan andere problemen als bekkenbodemhypertonie, spastische darm, vaginale pijn, lage rug klachten en andere problemen in het onderlichaam. Uiteindelijk schrijdt het voort in de ontwikkeling tot hoofdpijn, fibromyalgie en chronisch moeheids syndroom ontstaat.
Deze patiënten verdienen aandacht en een multidisciplinaire behandeling. De uroloog is hierin de dirigent. Behalve het acuut verlichten van pijn en het behandelen van de interstitiele cystitis zorgt de uroloog voor het betrekken van verschillende disciplines bij de patiënt. Direct betrokken zijn de bekkentherapeut, de maag-darm-lever arts, de seksuoloog en psycholoog, de gynaecoloog, diëtist en anderen. Begrijpen van de situatie en optreden indien nodig helpt deze patiënten om hun aandoening te accepteren en hun kwaliteit van leven te optimaliseren. De urologische afdeling in het Slingeland Ziekenhuis heeft een interstitiele cystitis polikliniek waar deze ideeën in praktijk worden gebracht.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Blaaspijnsyndroom

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)