Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Slingeland toonaangevend voor plasbuisreconstructies

Gepubliceerd op: 29 november 2021

Plasklachten kunnen tal van oorzaken hebben. Niet meer of heel slecht kunnen plassen, kan komen door een vernauwde plasbuis. Voor de behandeling en het herstellen van een plasbuisvernauwing komen patiënten uit heel Nederland naar het Slingeland Ziekenhuis. Maar niet alleen patiënten. Ook urologen.

Ons ziekenhuis is de laatste jaren uitgegroeid tot een kenniscentrum met als aandachtsgebied de chirurgische plasbuisreconstructie”, aldus uroloog Erich Taubert. “De urethra of plasbuis is een belangrijk, kwetsbaar orgaan waar weinig over wordt nagedacht. We plassen er gewoon door. Tot de buis dicht gaat zitten en het plassen nauwelijks meer gaat. Als je meerdere malen per dag vijf minuten of langer voor het toilet moet staan persen voordat je blaas leeg is, dan weet je wel wat een urethra is.”

Oude operatietechniek

“Tot eind jaren tachtig werd het vernauwde deel van de plasbuis verwijderd en vervolgens met gezond weefsel hersteld door de plasbuis te openen”, vertelt de uroloog. Totdat de minimaal invasieve chirurgie haar intrede deed. Vanaf dat moment werd de plasbuis hersteld met een nieuwe techniek; via een klein sneetje met behulp van een scoop. “Nu, enkele decennia later, blijken de resultaten van deze patiëntvriendelijke behandelingniet zo gunstig te zijn. Uit onderzoek weten we dat slechts 40% van de patiënten baat had bij de ingreep na een eerste poging, 10% na een tweede poging en de derde poging leverde geen enkel resultaat op”, licht Taubert toe. “Bovendien werd de ingreep uitgevoerd ongeacht de grootte van de vernauwing. In een aantal gevallen werd littekenvorming in de plasbuis erger in plaats van dat de operatie verbetering bracht.”

In een nieuw jasje 

De kunst van de oude operatietechniek waarbij de operatie via een open plasbuis werd uitgevoerd, was in de loop der jaren teloorgegaan. Erich maakte tijdens zijn opleiding slechts éénmaal een chirurgische ingreep via een open plasbuis mee. “In de jaren negentig ging ik als uroloog naar Tanzania. Daar werd veel geopereerd via de oude techniek met goede resultaten.” Terug in Nederland begon de uroloog in het Slingeland Ziekenhuis met enkele plasbuisreconstructies per jaar via de oude techniek. Het aantal operaties steeg per jaar. “Om de kennis en ervaring te delen, organiseren we de laatste jaren de Urethradag. Deze dagen hebben vooral tot doel om urologen te overtuigen dat de minimaal invasieve techniek slechts spaarzaam moet worden gebruikt: Er is namelijk een veel beter alternatief met goede resultaten de urethra reconstructie die, afhankelijk van de complexiteit van de reconstructie tot 90% blijvend succesvol is.” 

Kennis en ervaring delen

Inmiddels is Erich Taubert superspecialist op het gebied van urethrachirurgie. “Om de kunst van de operatietechniek niet verloren te laten gaan deelt hij zijn kennis met vakgenoten in andere ziekenhuizen. Ik ben er trots op dat we vanuit Doetinchem de kennis doorgeven waar patiënten zoveel baat bij hebben. Patiënten uit heel Nederland komen naar ons ziekenhuis.”

Laatst bijgewerkt op: 02 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep