BlogOntwikkelingen in de zorg › Slingeland toonaangevend voor plasbuisreconstructies

Slingeland toonaangevend voor plasbuisreconstructies

LS, webredactie

Zondag, 1 Juli 2018

Uit Santiz Magazine juli 2018

Plasklachten kunnen tal van oorzaken hebben. Niet meer of heel slecht kunnen plassen, kan komen door een vernauwde plasbuis. Voor de behandeling en het herstellen van een plasbuisvernauwing komen patiënten uit heel Nederland naar het Slingeland Ziekenhuis. Maar niet alleen patiënten. Ook urologen.


“Ons ziekenhuis is de laatste jaren uitgegroeid tot een kenniscentrum met als aandachtsgebied de chirurgische plasbuisreconstructie”, aldus uroloog Erich Taubert. “Onlangs organiseerden we in Doetinchem voor de derde keer een Urethradag waar vakgenoten kennis en ervaring uitwisselen rondom de urethra(plasbuis)-reconstructie.”

Uroloog Erich Taubert: “De urethra of plasbuis is een belangrijk, kwetsbaar orgaan waar weinig over wordt nagedacht. We plassen er gewoon door. Tot de buis dicht gaat zitten en het plassen nauwelijks meer gaat. Als je meerdere malen per dag vijf minuten of langer voor het toilet moet staan persen voordat je blaas leeg is, dan weet je wel wat een urethra is.”

Oude operatietechniek

“Tot eind jaren tachtig werd het vernauwde deel van de plasbuis verwijderd en vervolgens met gezond weefsel hersteld door de plasbuis te openen”, vertelt de uroloog. Totdat de minimaal invasieve chirurgie haar intrede deed. Vanaf dat moment werd de plasbuis hersteld met een nieuwe techniek; via een klein sneetje met behulp van een scoop. “Nu, enkele decennia later, blijken de resultaten van deze patiëntvriendelijke behandelingniet zo gunstig te zijn. Uit onderzoek weten we dat slechts 40% van de patiënten baat had bij de ingreep na een eerste poging, 10% na een tweede poging en de derde poging leverde geen enkel resultaat op”, licht Taubert toe. “Bovendien werd de ingreep uitgevoerd ongeacht de grootte van de vernauwing. In een aantal gevallen werd littekenvorming in de plasbuis erger in plaats van dat de operatie verbetering bracht.”

In een nieuw jasje 

De kunst van de oude operatietechniek waarbij de operatie via een open plasbuis werd uitgevoerd, was in de loop der jaren teloorgegaan. Erich maakte tijdens zijn opleiding slechts éénmaal een chirurgische ingreep via een open plasbuis mee. “In de jaren negentig ging ik als uroloog naar Tanzania. Daar werd veel geopereerd via de oude techniek met goede resultaten.” Terug in Nederland begon de uroloog in het Slingeland Ziekenhuis met enkele plasbuisreconstructies per jaar via de oude techniek. Het aantal operaties steeg per jaar. “Om de kennis en ervaring te delen, organiseren we de laatste jaren de Urethradag. Deze dagen hebben vooral tot doel om urologen te overtuigen dat de minimaal invasieve techniek slechts spaarzaam moet worden gebruikt: Er is namelijk een veel beter alternatief met goede resultaten de urethra reconstructie die, afhankelijk van de complexiteit van de reconstructie tot 90% blijvend succesvol is.” 

Kennis en ervaring delen 

Nu, vijftien jaar later en een kleine vijfhonderd operaties verder, is Erich Taubert superspecialist op het gebied van urethrachirurgie. “Om de kunst van de operatietechniek niet verloren te laten gaan, is Jenneke Kramer in ons ziekenhuis in opleiding geweest voor urethrachirurgie. Jenneke Kramer voert deze operaties nu uit in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Datzelfde geldt voor uroloog Joost van Asten die in het HaGa- Ziekenhuis in Den Haag werkzaam is. Ik ben er trots op dat we vanuit Doetinchem de kennis doorgeven waar patiënten zoveel baat bij hebben. Patiënten uit heel Nederland komen naar ons ziekenhuis.”

Foto: Uroloog Erich Taubert presenteert tijdens de derde Urethradag voor vakgenoten uit het hele land.
Urethradag voor vakgenoten 2018
 
 
 


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Slingeland toonaangevend voor plasbuisreconstructies

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)