Fixatiepleister voor nefrostomiekatheter
Gepubliceerd op: 10 december 2021-Deze tekst is geschreven voor zorgverleners-
Nefrostomiekatheter
Bij een nefrostomiekatheter wordt via de flank van het lichaam een buisje ingebracht in het nierbekken en is via een koppelstukje aan een (been)zakje verbonden. Het slangetje komt dus naar buiten. Om te voorkomen dat het buisje uit de nier losraakt, wordt de nefrostmiekatheter met een krulletje gefixeerd in de nier. Soms wordt de nefrostomie-katheter nog met een hechting aan de huid vastgehecht.
Fixatiepleisters
Er bestaan verschillende soorten fixatiepleisters voor het fixeren van een nefrostomiekatheter. De meest gangbare zijn de skaterfix en de drainfix. Voor welke fixatie gekozen wordt, hangt af van wat de patiënt zelf het comfortabelste vindt.
Skaterfix
De skaterfix is huidvriendelijk en dankzij de klittebandfixatie is de insteekopening zichtbaar toegankelijk en kan inspectie op infectie van de insteekopening plaatsvinden. De skaterfix kan gemiddeld 5 tot 7 dagen blijven zitten de patiënt mag er mee douchen of in bad.
Drainfix
De drainfix is een goed vastzittende fixatiepleister. De pleisterrand heeft echter de neiging om te krullen waardoor de pleister los kan komen.
Inspectie van de insteekopening kan alleen door de pleister los te halen. Daarna hecht deze niet meer goed en is een extra pleister nodig. In principe kan deze drainfix gemiddeld 5 tot 7 dagen blijven zitten. Voordeel van deze pleister is dat deze niet zo dik is, waardoor patiënten minder last hebben als zij op hun zij liggen.
Laatst bijgewerkt op: 03 januari 2022