Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hulp-materialen voor urostoma

Gepubliceerd op: 13 december 2021

Stomapoeder

Te gebruiken bij ontvelde plekken parastomaal waarbij er een vochtig milieu is.
Alleen gebruiken als dit is voorgeschreven door de stomaconsulent.

Hoe te gebruiken:

 • op ontvelde plekken of wonden strooien.
 • overtollig wegblazen of wapperen.
 • iets vochtig maken met een vochtig doekje zodat de poeder plakkerig wordt of de achterzijde van de huidplaat licht bevochtigen op de plek die contact maakt met de poeder. Dit zorgt voor een betere hechtkracht van de plak op de poeder.
 • vervolgens stomamateriaal plakken.

Wanneer stoppen met de poeder:

Als er geen vochtproductie meer is van het wondje, dan stoppen met de poeder.
Anders ga je juist huidirritatie krijgen van de droge poeder. Als er geen wondvocht is wordt de poeder geen gelei maar gaat het korrelen. Dan ga je juist een huidirritatie krijgen van de korrels. Tevens zorgt de poeder er dan voor dat de plak niet goed hecht op de huid. Daardoor verhoogd risico op lekkages.

Prijs per flacon tot € 16,82

Pastaringen

Waarvoor gebruik je het:

 • De pastaring kan voor onregelmatigheden in de huid gebruikt worden. Deze vult dan de onregelmatigheden op.
 • Voor afdekken van wonden direct rondom de stoma waarbij veel vocht uit de wonden komen, de pastaring kan veel vocht opnemen zodat het stomamateriaal langer blijft zitten.
 • Voorkomen van verergering granulomen (wild vlees).

Hoe te gebruiken:

 • Eakinring hoeft niet warm gemaakt te worden, is van zichzelf goed modelleerbaar.
  De We Care pastaring moet wel opgewarmd worden voordat deze aangebracht wordt anders neigt deze eerder te schuren en is deze minder modelleerbaar.
 • Ring met een draaiende beweging oprekken als een kommetje, net zolang dat het ringetje rond de stoma past.
  De ring niet horizontaal uittrekken dus, als je de ring te ver is opgerekt kan je deze niet meer verkleinen.
 • Omdat het ringetje aan beide zijden plakt kan het lastig zijn om de ring rond de stomaroos te krijgen. De ring aandrukken met een pincet kan een oplossing zijn. Vooral rond de stoma, als er kiertjes tussen de stoma en de huid zitten kan daar urine door lekken. De ring kan als een kokertje rondom de stoma gaan zitten. Dit kan in principe zo blijven, want bij het opplakken van het stomamateriaal hecht de ring zich goed aan de huid.

Verwijderen van de pastaring:

 • De ring zal bij de plakwissel, er samen met de plak af gaan.
 • Bij het verwijderen van het materiaal kunnen resten achterblijven. Als dit er niet af gaat met een vochtig gaasje, mag het blijven zitten. Deze resten gaan bij de volgende plakwissel mee met de stomaplak. In elk geval niet boenen, omdat dat de huid juist stuk kan maken.

Er zijn adhesive removerdoekjes maar deze zijn niet voor iedere huidtype geschikt. En deze doekjes worden niet vergoed door de zorgverzekering en de stomadrager zal dit zelf moeten betalen. De doekjes zijn er prijzig

Prijs per doos met 30 ringen tot €  60 -146,05.

Pasta

Waarvoor gebruik je het

Als patiënten oneffenheden hebben rondom de stoma, zoals een kuiltje, kan je pasta gebruiken om dit weg te werken. Let op: als er een wondje zit gebruik dan een pasta zonder alcohol.

Hoe te gebruiken

Een klodder pasta aanbrengen op de plek waar het nodig is. Als het stomamateriaal erop geplakt wordt, dan druk je het verder aan zodat het uitvloeit en alle oneffenheden opvult.

Verwijderen van Pasta

Bij het verwijderen van het stomamateriaal zal de meeste pasta er ook afgaan. Als er resten op de huid zitten dan kan dit met een vochtig gaasje verwijderd worden. De resten die er niet afkomen kunnen blijven zitten, want die worden bij de volgende plakwissel wel verwijderd. Ga niet boenen om het eraf te krijgen daar kan de huid namelijk van kapot gaan.

Er zijn adhesive removerdoekjes maar deze zijn niet voor iedere huidtype geschikt. En deze doekjes worden niet vergoed door de zorgverzekering en de stomadrager zal dit zelf moeten betalen. De doekjes zijn er prijzig, ongeveer een euro per doekje.

Prijs per tube kan tot € 20,00 zijn

Gordel

Waarvoor gebruik je het

De gordel wordt gebruikt om een convexsysteem (stomamateriaal met een bolling) extra in de huid te drukken zodat je de optimale werking hebt van een convex. Zo komt de stoma beter omhoog. Tevens wordt de gordel nog weleens ingezet bij 'probleembuiken' met veel plooien en oneffenheden. Daarbij wordt de plak er door beweging snel afgedrukt. De gordel zorgt ervoor dat de plak op zijn plek blijft.

Hoe te gebruiken

Let op dat het haakje niet in de huid drukt, dit kan drukplekken veroorzaken. Tevens moet een gordel wat aangespannen worden. Als de gordel te los zit dan doet deze niets. Iedere gordel is te verstellen. Controleer dit elke keer. De gordel kan namelijk losser gaan zitten.

Prijs per gordel € 18,60

Circlemate/hydroframe

Waarvoor gebruik je het

Bij opkrullen van een stomaplak door bijvoorbeeld een parastomale hernia of huidoverschot, geeft de circlemate of hydroframe extra plakoppervlakte.
Gebruik een circlemate of hydroframe nooit bij lekkage, want hierdoor zal je de lekkage alleen maar uitstellen en kunnen huidproblemen ontstaan.

 

Hoe te gebruiken

Circlemate rondom stomaplak bevestigen en dan de achterzijde erafhalen zodat het gaat plakken. Je kunt de circlemate ook in tweeën knippen zodat die makkelijker te plakken is.
Let wel op het ontstaan van huidirritatie onder de circlemate.

Hydroframe zijn maanvormige strips die aangebracht kunnen worden op één bepaalde plek waar het stomamateriaal sneller opkrult. Deze frame’s zijn huidvriendelijker omdat er een kleiner oppervlakte wordt afgeplakt.

Verwijderen van de circlemate/hydroframe:

Pellend zoals bij de stomaplak.

Prijs tot € 31,20 per 20 stuks.


Huidbeschermende doekjes 

Waarvoor gebruik je ze

Het is een huidbeschermend doekje, dat na gebruik een siliconen laagje achterlaat op de huid. Het wordt ingezet wanneer de huid rood maar intact is. De roodheid neemt niet af wanneer de huid even vrij kan ademen nadat het materiaal is verwijderd.
Het doekje heeft daarnaast ook de eigenschap om lijmoplossend te werken. De stomaconsulent kan dit middel inzetten, de thuishulp of stomadrager in principe niet.

Hoe te gebruiken

De huid eerst reinigen met een vochtig doekje en droog maken. Daarna kan de huid worden ingesmeerd. De huid ongeveer 1 minuut laten drogen voordat de plak er opgeplakt wordt.
Gebruik van het doekje als removerdoekje: met een vegende beweging de plak verwijderen. Gebruik niet meer dan één doekje per keer in verband met de kosten.
Let op: de huid kan een allergische reactie geven op de siliconen in het doekje. Als dit het geval is, direct stoppen met het gebruik van het doekje.

Kosten per doos € 50,42 voor 30 stuks.


Barrierecreme

Waarvoor gebruik je het

Om de huid extra te beschermen. Bij een intacte maar rode huid.

Hoe te gebruiken

Dun aanbrengen (heel klein erwtje) rondom stoma en uitwrijven totdat de huid weer stroef aanvoelt. Gebruik niet teveel omdat dan de stomaplak niet meer wil hechten.
Prijs per tube tot € 9,97


Zilvernitraat

Waarvoor gebruik je het

Zilvernitraat (95%) wordt gebruikt voor het aanstippen van granulomen (wild vlees).

Hoe te gebruiken

De huid rondom het stoma schoonmaken met onsteriele gazen die zijn natgemaakt met kraanwater. Zorg dat de granuloom schoon is. De granuloom aanstippen met de zilvernitraatstick, de granuloom zal grijs worden. Het kan voorkomen dat de top wat zwart verkleurt, dit is niet erg. Als de granuloom direct naast de stoma zit, zorg dan dat de stoma beschermd wordt door een gaasje. Wacht na het aanstippen een minuut voordat je het gaasje verwijdert. Anders verkleurt de darm door de zilvernitraat.

Frequentie van gebruik

Dit verschilt per patiënt. De stomaconsulent zal per patiënt bepalen hoe vaak en hoelang de zilvernitraat gebruikt dient te worden.

 

Laatst bijgewerkt op: 13 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten