KenniscentrumBehandelingenbekkenfysiotherapie › biofeedback › Biofeedback

Biofeedback

EMG-onderzoek bekkenfysiotherapie

Na een inwendig bekkenbodemonderzoek kan de bekkenfysiotherapeut in overleg met u besluiten om een ‘biofeedback onderzoek' te doen.

Bij een biofeedback-onderzoek wordt een smal instrument, de probe, in de vagina of in de anus gebracht om de activiteit in uw bekkenbodemspieren te meten.

Probe

De probe die tijdens het onderzoek en de behandeling wordt gebruikt, dient u zelf aan te schaffen. De probe is namelijk persoonsgebonden en wordt alleen door uzelf gebruikt. De kosten liggen tussen de 20 en 65 euro. De fysiotherapeut informeert u over het juiste type probe en hoe deze aan te kunnen schaffen. De probe wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Probe anaalProbe vaginaal

Werkwijze

De fysiotherapeut zal u vragen om de spieren te spannen, te ontspannen, te persen en te hoesten. Op een beeldscherm wordt de activiteit van de bekkenbodemspieren weergegeven. De bekkenfysiotherapeut bespreekt deze waardes met u.
Het onderzoek doet geen pijn. Als u toch pijn voelt of het onderzoek vervelend vindt kunt u het onderzoek op elk moment stoppen. De fysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat er gebeurt.

Uitkomst

De fysiotherapeut zal alle uitkomsten en bevindingen met u bespreken. Daarna wordt samen met u een behandelplan opgesteld dat specifiek op uw situatie is afgestemd.

Training met persoonsgebonden probe

Tijdens de behandeling kan de bekkenbodem ook getraind worden door middel van biofeedback met de probe. Dit hulpmiddel wordt gebruikt om de spieren op de juiste wijze te leren spannen en ontspannen.
voorbeeld van Probe in de anus bij een vrouw voorbeeld van een Probe in de vagina


Deel deze pagina: