KenniscentrumBehandelingen › besnijdenis › Besnijdenis

Besnijdenis

Circumcisie

Bij een besnijdenis haalt de uroloog de voorhuid van de penis weg. Sommige mannen laten zich besnijden omdat het bij hun godsdienst of cultuur hoort of omdat het hygiënischer zou zijn. Bij anderen is het nodig vanwege een vernauwde voorhuid.Geschiedenis

De voorhuid is een stukje van de penis waar in de geschiedenis van de mensheid al veel over gezegd is. Iedereen kent de religieuze of rituele besnijdenis. Besnijden behoort tot de oudste operaties die we kennen. Wat we tot op de dag van vandaag niet weten is of een besnijdenis bepaalde ziekten bij de man en zijn partner kan tegen gaan. Hiervoor zijn in de wereld diverse voor- en tegenargumenten verzameld. Onlangs is een nieuw argument toegevoegd. Onderzoek toonde aan dat mannen die besneden zijn een duidelijk verminderd risico hebben op het krijgen van HIV/AIDS bij onbeschermd vrijen. Daarom wordt in verschillende Afrikaanse landen een grote inhaalslag uitgevoerd met betrekking tot de besnijdenis. In de Nederlandse cultuur heeft de besnijdenis geen plaats. Maar in de Verenigde Staten worden vrijwel alle mannelijke baby’s direct na de geboorte ontdaan van hun voorhuid. Dit gebeurt naast culturele redenen, omdat het hygiënischer zou zijn.


Soorten besnijdenis

 • Volledige besnijdenis (radicale circumcisie)
  De voorhuid wordt totaal verwijderd. Na de operatie is de eikel volledig bloot.
 • Gedeeltelijke besnijdenis (partiële circumcisie)
  In sommige gevallen is het mogelijk om een gedeelte van de voorhuid te behouden. Alleen de binnenzijde van de voorhuid wordt verwijderd. De buitenzijde wordt omgeklapt en vormt een nieuwe, maar half zo lange voorhuid. Het resultaat van de besnijdenis kan vanuit cosmetisch oogpunt tegenvallen omdat de voorhuid de eikel soms niet geheel bedekt. De gedeeltelijke besnijdenis leidt alleen tot een cosmetisch bevredigend resultaat als de oorspronkelijke voorhuid zeer veel lengte had.
 • Verwijdingsplastiek: inknippen van de vernauwde voorhuid
  Als er een klein vernauwend deel in de voorhuid bestaat kan dit worden ingeknipt. Er ontstaat een wond die zodanig wordt dicht gehecht dat er geen vernauwing meer ontstaat.
 • Sunnet of religieuze circumcisie
  Vele culturen en geloven hebben het gebruik om jongens op een bepaalde leeftijd te besnijden. Dit is meestal een volledige besnijdenis.

Gang van zaken

Alle operaties duren ongeveer 20 minuten en kunnen onder lokale verdoving worden uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer van de poli Urologie. Alleen voor jonge kinderen wordt het een dagopname en is de operatie onder narcose.

Meer informatie over de gang van zaken bij een besnijdenis vindt u in de folder: Circumcisie

Deel deze pagina: