KenniscentrumBehandelingen › hersteloperatie na sterilisatie › Vasovasostomie: hersteloperatie na sterilisatie
Patiëntenfolders

Vasovasostomie: hersteloperatie na sterilisatie

bij de man


Mannen die in het verleden zich hebben laten steriliseren, kunnen dit middels een vasovasostomie ongedaan laten maken. Sterilisatie is een veel gebruikte methode voor anticonceptie, waarbij het uitgangspunt was dat deze onomkeerbaar en dus definitief zou zijn. 

VasoVaso kliniek
De urologen van de Vasovaso kliniek kunnen de sterilisate bij veel mannen weer ongedaan maken. De uiteinden van de doorgeknipte zaadleiders worden dan opnieuw aan elkaar gezet (vasovasostomie). 
   

  Bekijk onze vernieuwde uitgebreide website Vasovasokliniek.nl


Op deze website vindt u informatie over:
  • De behandeling
  • De specialisten
  • De kans van slagen
  • De resultaten
  • De kosten
  • Veel gestelde vragen
  • Contactmogelijkheden

Bereikbaarheid

De Vasovaso-kliniek is bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 99. Op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur en op dinsdagavond van 17.00 tot 20.30 uur. Bel gerust voor meer informatie.

Wat is de beste tijd om te bellen?

Heeft u vragen over deze operatie? U kunt ons het beste op dinsdagavond bellen tussen 17.00 en 19.00 uur. 

Resultaat

Gemiddeld is de kans op een succesvolle operatie zo’n 85%. Een geslaagde operatie leidt bij ongeveer 50% van de koppels tot een zwangerschap. De kans op succes is afhankelijk van de methode van sterilisatie, de duur tussen de sterilisatie en de hersteloperatie, de toestand van het zaad en de genezing van de opnieuw aan elkaar gezette uiteinden van de zaadleider.

Operatiemethode

Na het openen van het scrotum (balzak) worden de zaadleiders opgezocht. Beide uiteinden worden vrijgemaakt en doorgesneden. De bijbal wordt 'gemasseerd' om te zien of er zaad door dit uiteinde van de zaadleider naar buiten komt. Dit is het moment waarop het uiteindelijke succes van de operatie kan worden ingeschat. Als er geen zaad passeert moet de zaadleider worden ingekort tot er zaad naar buiten komt. Het succespercentage van de operatie daalt hierdoor sterk. Het andere uiteinde van de zaadleider wordt ontdaan van het littekenweefsel. Er wordt water door de zaadleider gespoten om te zien of de doorgang vrij is. Als dit lukt kunnen de beide uiteinden aan elkaar worden gezet.

Folder

In de folder 'hersteloperatie na sterilisatie' (pdf) staat uitgebreide informatie over het intakegesprek met de uroloog, de voorbereiding op de operatie, de operatiemethode, adviezen voor na de operatie en de mogelijke risico's.

Kosten en vergoeding

Houd er rekening mee dat deze behandeling niet onder de basiszorgverzekering valt en dus in principe niet wordt vergoed. Het kan zijn dat u een aanvullende zorgverzekering hebt die de kosten (gedeeltelijk) vergoedt. U bent als patiënt zelf verantwoordelijk om na te gaan of uw behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed.
Meer informatie vindt u op de website www.vasovasokliniek.nl.

Zie ook: 

 Specialisten in de Vasovasostomie: uitzending Focuz TV
Youtube video vasovasostomie in Slingeland
Deel deze pagina: