KenniscentrumBehandelingen › hersteloperatie na sterilisatie › Vasovasostomie: hersteloperatie na sterilisatie

Vasovasostomie: hersteloperatie na sterilisatie

bij de man

In het verleden heeft u zich laten steriliseren. Dit is een veel gebruikte methode voor anticonceptie. Helaas was het uitgangspunt hierbij dat deze ingreep onomkeerbaar en dus definitief is. Dit is gelukkig niet altijd zo. Bij een deel van de mannen die zich hebben laten steriliseren, ontstaat later toch een kinderwens. De urologen van de Vasovaso-kliniek kunnen de sterilisate weer ongedaan maken. De uiteinden van de doorgeknipte zaadleiders worden dan opnieuw aan elkaar gezet (vasovasostomie). 

Resultaat

Gemiddeld is de kans op een succesvolle operatie zo’n 80 - 90%. Een geslaagde operatie leidt bij ongeveer 50% van de koppels tot een zwangerschap. De kans op succes is afhankelijk van de methode van sterilisatie, de duur tussen de sterilisatie en de hersteloperatie, de toestand van het zaad en de genezing van de opnieuw aan elkaar gezette uiteinden van de zaadleider.

De urologen behalen uitzonderlijk goede resultaten.

Operatiemethode

Na het openen van het scrotum (balzak) worden de zaadleiders opgezocht. Beide uiteinden worden vrijgemaakt en doorgesneden. De bijbal wordt 'gemasseerd' om te zien of er zaad door dit uiteinde van de zaadleider naar buiten komt. Dit is het moment waarop het uiteindelijke succes van de operatie kan worden ingeschat. Als er geen zaad passeert moet de zaadleider worden ingekort tot er zaad naar buiten komt. Het succespercentage van de operatie daalt hierdoor sterk. Het andere uiteinde van de zaadleider wordt ontdaan van het littekenweefsel. Er wordt water door de zaadleider gespoten om te zien of de doorgang vrij is. Als dit lukt kunnen de beide uiteinden aan elkaar worden gezet.

Zie ook: Uitzending Graafschap TV: Vasovasostomie in het Slingeland

Folder

In de folder 'hersteloperatie na sterilisatie' staat uitgebreide informatie over het intakegesprek met de uroloog, de voorbereiding op de operatie, de operatiemethode, adviezen voor na de operatie en de mogelijke risico's.

Bereikbaarheid

De Vasovaso-kliniek is bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 99. Op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur en op dinsdagavond van 17.00 tot 20.30 uur. Bel gerust voor meer informatie.

Wat is de beste tijd om te bellen?

Heeft u vragen over deze operatie? U kunt ons het beste op dinsdagavond bellen tussen 17.00 en 19.00 uur. 

Kosten en vergoeding

Houd er rekening mee dat deze behandeling niet onder de basiszorgverzekering valt en dus in principe niet wordt vergoed. Het kan zijn dat u een aanvullende verzekering hebt die de kosten (gedeeltelijk) vergoedt. 
Voor patiënten is het van belang dat zij voorafgaand aan hun behandeling informeren bij de zorgverzekeraar of de behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed. U bent als patiënt zelf verantwoordelijk om na te gaan of uw behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed.

Als uw behandeling door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Zonder geldige verwijzing zal uw zorgverzekeraar de ziekenhuiskosten niet vergoeden en zijn de totale kosten voor uw rekening. Uw zorgverzekeraar heeft wellicht met het Slingeland Ziekenhuis een prijsafspraak over deze ingreep gemaakt. Het is raadzaam bij uw zorgverzekeraar te informeren of dit het geval is of kijk op het vergoedingen overzicht voor refertilisatie van Independer.

Indien de behandeling niet wordt vergoed, wordt het zogenaamde passantentarief in rekening gebracht.

Tarief 2017

Als uw behandeling niet wordt vergoed, moet u rekening houden met de volgende tarieven:
  • Eerste polikliniekbezoek: intakegesprek en orienterend onderzoek € 200,- (indien hierop geen verdere behandeling volgt). Dit bedrag zal bij uw zorgverzekering ingediend worden als u zich met een verwijsbrief heeft gemeld bij de afdeling Urologie.
  • Volledige behandeling (inclusief eerste polikliniekbezoek) € 3.950,-
    (Declaratiecode 17E793).
Wij vragen u om de factuur voor deze operatie, voorafgaand aan het plannen van de operatie te voldoen. Dit betekent dat, ook als u de kosten van de operatie kunt declareren bij uw zorgverzekering, u de kosten eerst zelf moet voorschieten. De officiële factuur waarmee u de kosten van de operatie kunt declareren ontvangt u na de operatie van de afdeling Debiteurenbeheer van het Slingeland Ziekenhuis.

Zie ook: Betaling en vergoeding van de zorg
De actuele wachttijd voor deze behandeling kunt u vinden in het wachttijdenoverzicht.

Meer informatieArtikel in Scherp Magazine

Mocht u meer gedetailleerde vragen hebben dan kunt u bellen met de urologen Taubert, Geboers of Remijn.
Voor een informatief consult kunt u een afspraak maken. Verwijzing via de huisarts is nodig om eventueel een vergoeding van de kosten (ook die van een informatief consult) te kunnen declareren bij uw zorgverzekering.

Contact over vasovasostomie

maandag, woensdag, donderdag en vrijdag:  08.30 - 17.00 uur
dinsdag:                                                    08.30 - 20.30 uur
Tel: (0314) 32 96 99

Zie ook: 

- Artikel in Scherp Magazine van Erich Taubert over de Vasovasostomie.
- Succesvolle ontwikkeling vasovasostomie-kliniek
- Blogberichten over vasovasostomie Specialisten in de Vasovasostomie: uitzending Focuz TV
Youtube video vasovasostomie in Slingeland
Deel deze pagina: