KenniscentrumZorgverleners › consulent Urologie › Consulent Urologie

Consulent Urologie

Route 100, polikliniek Urologie

Consulenten

De verpleegkundig consulenten hebben specifieke kennis opgedaan met betrekking tot bepaalde aandoeningen en ziektes. Hierdoor kunnen zij deze patiënten informeren over de behandeling, adviseren en instructie geven bij het omgaan met hun ziekte. Natuurlijk beantwoorden zij ook vragen van patiënten.

Naast de contacten met patiënten hebben deze functionarissen ook taken op het gebied van consultatie, deskundigheidsbevordering, onderzoek, innovatie en zorgbeleid.

De consulenten werken nauw samen met de artsen, nurse practitioners en thuiszorg. Daarnaast onderhouden zij contacten met andere zorgverleners zoals verpleegkundigen van de verpleegafdelingen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkenden.

Consulenten Urologie

Op de polikliniek Urologie zijn twee verpleegkundig consulenten Urologie werkzaam. Zij hebben zich gespecialiseerd in diverse urologische problemen, waaronder incontinentie, erectiestoornissen en plasproblemen.

Hulp en begeleiding bij incontinentie

De verpleegkundig consulent probeert duidelijk te krijgen om welke soort incontinentie het precies gaat bij de patiënt en legt uit welke behandelingen mogelijk zijn.
Naast informeren, begeleidt en ondersteunt de consulent bij de behandeling. De consulent geeft uitleg over de functie van de blaas en de anatomie van de urinewegen.

Niet iedereen met plas- en/of incontinentie problemen heeft dezelfde klachten. Er is steeds meer bekend over verschillende oorzaken. Met die kennis zijn de behandelmethoden verbeterd. Een operatie is niet altijd de oplossing. Het blijkt dat het doen van oefeningen en bewust worden van het “plasgedrag” ook belangrijke factoren zijn.

De consulent begeleidt de patiënt bij blaastraining en geeft uitleg over de juiste houding op het toilet. Plasgedrag en drinkgewoonten worden inzichtelijk gemaakt en zo nodig wordt advies gegeven om dit aan te passen. Patiënten die zelf hun blaas niet goed leeg kunnnen plassen wordt geleerd hoe ze zelf een katheter kunnen aanbrengen.

De consulent Urologie kan tips geven en vragen beantwoorden over gebruik van bijvoorbeeld incontinentiematerialen maar ook over de financiële vergoedingen bij zorgverzekeraars.

Kinderen met plasproblemen en incontinentie

De consulent urologie heeft de opleiding tot kinderurotherapeut gedaan en begeleidt kinderen met plasproblemen en incontinentie. Hierbij werkt zij nauw samen met de kinderarts, de uroloog en de bekkenfysiotherapeut. Kinderen en hun ouders krijgen uitleg over het probleem van de blaas. Er wordt een behandelplan gemaakt om het kind te leren hoe, wanneer en hoe vaak er geplast moet worden. Hierbij is begeleiding en coaching van de consulent een belangrijk onderdeel.

Verpleegkundig spreekuur

Er is een spreekuur voor zowel volwassenen als voor kinderen. Tijdens het spreekuur brengt wordt het probleem van de patiënt in kaart gebracht. In afstemming met de arts wordt de patiënt geïnformeerd over de oorzaak van het probleem. Hierna krijgt de patiënt uitleg over de behandelmogelijkheden en adviezen om zo de klachten te verminderen.

Verwijzing naar het spreekuur vindt plaats door de uroloog, gynaecoloog, kinderarts of huisarts. Het spreekuur vindt plaats bij de polikliniek Urologie, wachtkamer nummer 100.

Vragen

Als u vragen heeft of een afspraak wilt verzetten kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie.
Telefoon: (0314) 32 95 72.


Deel deze pagina: