Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Neurostimulatie (PTNS)

Bij een overactieve blaas

Gepubliceerd op: 09 december 2021
Een groep van zenuwen onderaan de ruggengraat (de sacrale zenuwen) regelen de werking van en de controle over de blaas. De activiteit van de blaas kan veranderen door deze zenuwen te stimuleren met zachte elektrische pulsen (neurostimulatie). Het is een relatieve eenvoudige poliklinische behandeling van een overactieve blaas waarbij geen medische ingreep plaatsvindt.

Percutane Tibiale NeuroStimulatie (PTNS) is een manier om met zachte elektrische pulsen de zenuwen te stimuleren. De tibiale zenuw loopt van de bovenkant van de enkel door het been naar de groep van zenuwen onderaan de ruggengraat. Door de tibiale zenuw te stimuleren is het mogelijk om de zenuwen te beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de controle van de blaas.

Wat is een PTNS behandeling?

Een kleine dunne naald wordt ingebracht vlakbij de tibiale zenuw boven de enkel en deze naald-elektrode wordt dan aangesloten op een stimulator die op batterijen werkt. De impulsen van de stimulator verplaatsen zich langs de zenuwbanen en helpen bij het trainen van de blaas, waardoor uw klachten minder worden.

Elke behandeling duurt 30 minuten. De patiënt krijgt eerst gedurende 12 weken 1 behandeling per week. Na de eerste 12 behandelingen bespreekt de arts de resultaten met de patiënt en bepaalt of de behandeling voortgezet wordt.

ls de behandeling wordt voortgezet dan zal de frequentie omlaag gaan naar maximaal 1 keer per twee weken (soms 1 keer per 4 weken).

Om een blijvend effect van deze behandeling te hebben kan de patiënt niet stoppen met de behandeling. Deze behandeling is niet genezend, maar helpt de klachten verminderen.

Omdat PTNS langzaam de signalen wijzigt die leiden tot controle over de blaas, zijn waarschijnlijk minstens 6 behandelingen nodig voor er een verandering in de symptomen is. Veel patiënten die PTNS gebruiken, ervaren een aanzienlijke verbetering van de controle over hun blaas.

 

Laatst bijgewerkt op: 09 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten