Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Nierbekkenontsteking

Pyelonefritis

Gepubliceerd op: 06 december 2021

Pyelonefritis is een ontsteking van de nier in het nierbekken. Deze urineweginfectie wordt net als een blaasontsteking, voornamelijk door bacteriën veroorzaakt.
Een nierbekkenontsteking ontstaat meestal door een blaasontsteking. Vanuit de blaas gaan de bacteriën via de urineleiders naar de nieren. Zo komen ze in het nierbekken. Het nierbekken is een holte in de nier. Daar veroorzaken de bacteriën een ontsteking in het nierweefsel.
Het is ook mogelijk dat de bacterie in de nier komt via het bloed. Bijvoorbeeld als deze eerst een keelontsteking veroorzaakte en dan via het bloed in de nier terecht komt.

Zie ook: Urineweginfecties

Symptomen

De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. De patiënt heeft bijna altijd hoge koorts. Daarnaast heeft deze ook last van koude rillingen en pijn in de zij of rug. Er is vaak sprake van misselijkheid en braken. Meestal zijn deze klachten vooraf gegaan door een blaasontsteking.

Nierbekkenontsteking komt meestal maar in één nier voor. Zo'n 80 % van de nierbekkenontstekingen wordt veroorzaakt door de E. coli bacterie die normaal in de darm voorkomt.

Behandeling

Als de nierbekkenontsteking nog niet heeft geleid tot ernstige ziekte, kan deze thuis worden behandeld met antibiotica. Deze antibioticakuur duurt minimaal tien dagen, waarbij de volledige kuur moet worden afgemaakt.

Als er sprake is van hoge koorts en de patiënt erg ziek is, geldt het advies om de behandeling in het ziekenhuis te starten. Antibiotica worden dan toegediend via een infuus zodat dit direct in het bloed terecht komt. Het is dan noodzakelijk om extra onderzoek te verrichten. Zo kunnen eventuele andere oorzaken en aandoeningen uitgesloten worden, zoals nierstenen of een uitgezette nier waardoor de urine niet naar de blaas kan afvloeien.

Als de behandeling met antibiotica binnen drie dagen geen verbetering oplevert, is verder onderzoek noodzakelijk. Behandeling van een ernstige nierbekkenontsteking wordt nog ongeveer veertien dagen voortgezet. Het is niet ongebruikelijk om nog weken daarna klachten van vermoeidheid te ervaren.

Laatst bijgewerkt op: 14 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep