Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Operatieve behandelingen nierstenen

Gepubliceerd op: 09 december 2021

In het verleden werden stenen verwijderd door een operatie via de buik of flank. De nier of urineleider werd dan opgezocht om daar de steen uit te snijden. Deze zeer effectieve methode wordt tegenwoordig maar zeer zelden toegepast bij nierstenen.

Door de grote technische ontwikkelingen is het nu mogelijk stenen via de urinewegen te benaderen. Dit kan op verschillende manieren. De manier is afhankelijk van waar de steen zich bevindt.

Via de blaas en de urineleider omhoog (Uretero-renoscopie)

De urineleider is een smalle buis die de nier met de blaas verbindt. Het is mogelijk een buisje hierdoor tot in de nier te schuiven. Deze uiterst fijne buisjes bevatten een camera en een kanaaltje waardoor een laser tot bij de steen kan worden gebracht. De laser heeft genoeg energie om elke steen te verpulveren. De stukjes gruis kunnen door de urineleider worden verwijderd of worden spontaan geloosd.

Folder

Meer informatie over deze behandeling vindt u in de folder 'ureteroscopie'

Via de flank in de nier en de urineleider omlaag (Percutane nefrolitholapaxie)

Grote of moeilijk bereikbare stenen die zich in de nier of urineleider bevinden, kunnen het beste met deze methode worden behandeld. De patiënt gaat bij deze behandeling onder narcose. Met een naaldje wordt via de flank in de nier geprikt. Het kanaaltje dat daardoor ontstaat vormt de toegang waardoor we in de nier komen. Na oprekken kan hier een buisje met een camera doorheen. Zo kan de steen worden opgezocht en vergruisd. Nadat alle stukjes via het kanaaltje verwijderd zijn, wordt hierin een slangetje achter gelaten. De dag na de operatie wordt dit slangetje verwijderd.

Laatst bijgewerkt op: 09 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten