Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Opvangmaterialen incontinentie

Gepubliceerd op: 13 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Externe katheter of condoomkatheter of uritip (man)

Als er geen mogelijkheid is om incontinentieverband te dragen, is voor sommige mannelijke patiënten de oplossing om een externe katheter of condoomkatheter te dragen. Ook hiervan zijn er weer vele soorten. Belangrijk is het goed opmeten van de maat van de penis om de juiste condoomkatheter te vinden. Voor het opmeten moet gebruik gemaakt worden van een maatkaart, deze kaart wordt bij het materiaal meegeleverd, of is bij de firma aan te vragen. De juiste diameter bepaal je door het kaartje aan de basis van de penis te houden.
Er zijn vele soorten en maten condoomkatheters. Advies en hulp bij problemen kan er gegeven worden door de continentieverpleegkundige in het ziekenhuis of bij de medisch speciaalzaak.

McGuire urinaal (man)

Als het gebruik van een (condoom)katheter niet mogelijk of ongewenst is, kan een McGuire urinaal, ook wel draagurinaal, worden gebruikt.  Dit systeem bestaat uit een elastische gordel en een afneembare schacht en is, in tegenstelling tot (condoom)katheters, meermalig te gebruiken. Het reinigen van de schacht vereist wel extra zorg in verband met de afzetting van urinezouten.

Urox urine-opvangsyteem (man)

Kenmerkend voor het UROX urinesysteem is de flexibele cup die over de penis wordt geplaatst. Een fixatiebroek houdt de cup op zijn plaats. Het systeem is niet geschikt voor de nacht of bij bedlegerigheid. Bij het systeem hoort een speciale spoelvloeistof voor het reinigen van de onderdelen. De cup kan tot 29 dagen worden gebruikt, de urine-opvangzak één week. De flexibele cup heeft een elastisch siliconenmembraan met een gat waardoor de penis in de cup wordt gebracht. Aan de cup zit een slang die de urine afvoert naar de urine-opvangzak. De cup is zo ruim dat er genoeg lucht rondom de penis is om ervoor te zorgen dat de huid kan drogen. Dit systeem is een alternatief als een condoomkatheter niet mogelijk is.

Urinecollector (vrouw)

De kleeflaag rond de opening van de urine-collector wordt over de schaamlippen bevestigd. Dit opvangsysteem is geschikt voor bedlegerige gebruikers en kan 24 uur gebruikt worden. Aan de uitloop wordt een urine-opvangzak gekoppeld.

Vaginaal tampon

Een vaginaal tampon kan gebruikt worden bij stress-incontinentie. De tampon geeft druk op de vaginale wand waardoor de plasbuis  en de omringende spieren ondersteund worden. De tampon kan een oplossing zijn bij urineverlies tijdens sporten.
b.v. Efemia continentieplug en de RECA fem. 

Laatst bijgewerkt op: 13 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep