Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Opvangsystemen voor urine

Gepubliceerd op: 10 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Voor het opvangen van de urine die uit een katheter vloeit, bestaan beenzakken en nachtzakken.

Beenzakken

Beenzakken zijn de opvangzakken die gedurende de dag gebruikt worden. Ze worden bij voorkeur bevestigd aan het bovenbeen.
Er kan ongeveer 500 ml. urine in een zak en deze kan tussentijds worden geleegd. De beenzakken die patiënten van ons meekrijgen bij het startpakket kunnen 7 dagen worden gebruikt, alvorens ze verwisseld moeten worden. 

Nachtzakken

Nachtzakken zijn grotere zakken waar ongeveer 1500 tot 2000 ml. in kan. De nachtzak wordt gekoppeld aan de beenzak. Hierdoor is het niet nodig dat de patiënt ‘s nachts zijn bed uit gaat om de beenzak te legen. De patiënt kan de keuze maken of hij gebruik maakt van de nachtzak (gekoppeld aan de beenzak) of dat hij alleen de beenzak gebruikt.

  • Hang de nachtzak lager dan de blaas zodat de urine omlaag kan stromen. Daarvoor kan het bedhouderrekje gebruikt worden.
  • Angst voor lekkage van de zak kan voorkomen worden door de nachtzak in een emmer te leggen.
  • De nachtzak wordt ‘s ochtends losgekoppeld van de beenzak.
  • De nachtzak wordt geleegd en daarna met water doorgespoeld. Laat nooit water in de zak staan. Zo is de nachtzak een week bruikbaar.


Zie ook patiëntenfolder omgaan met katheter en de instructivideo urinezakken van Qufora.Laatst bijgewerkt op: 15 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten